Excelsior'31 en Hercules aan elkaar gewaagd (1-1)

Foto bij Excelsior'31 en Hercules aan elkaar gewaagd (1-1)

Voorafgaand aan de wedstrijd werden de in het afgelopen jaar overleden Excelsior'31-leden herdacht. De nabestaanden waren aanwezig, de vlaggen gingen halfstok en iedereen was een minuut stil.

*Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31-trainer Michel Steggink gaf de spelers die tegen IJsselmeervogels niet de beste teamprestatie leverden thuis tegen Hercules de kans op eerherstel. De enige wijziging werd op de rechtsbackpositie doorgevoerd. Stijn Beverdam kreeg de voorkeur boven Stan ter Haar, die op de bank plaats moest nemen. Naast hem zaten: Maurice van de Maat (k), Lucas van Beek, Vincent Schmidt, Stan ter Haar, Emilio Solino Overmars, Yannik de Vries en Simon Seppenwoolde.

Hoewel Excelsior’31 de wedstrijd goed begon, had de omnivereniging uit Utrecht (je kunt bij Hercules voetbal, zaalvoetbal, tennis, badminton, cricket en goallbal spelen) in de 4e minuut een goede kans om de score te openen.

Na een flitsende actie gaf Amin Moumouh de bal af op spits Sel Bastmeijer. Hij probeerde het in de korte hoek. Excelsior’31-doelman Kevin Reimink liet maar weer eens zien dat hij van dichtbij snel kan handelen. Hij hield de bal eruit en gaf daarmee zijn team het vertrouwen dat nodig is.

Dat vertrouwen werd in de 12e minuut kracht bijgezet met een doelpunt. De aanvalsopzet ging over de rechterkant. Givan Werkhoven hield met een beetje geluk de bal over. Stijn Beverdam ging ermee aan de hal. Een balverplaatsing als bij rugby werd in gang gezet.

De bal ging via Stijn Beverdam, Patrick Maneschijn en Rick Hemmink naar de linkerkant. Jasper Veltkamp was het eindstation. Hij aarzelde niet en krulde de bal met zijn rechtervoet naar de verre hoek. Hercules-doelman Pepijn had het nakijken: 1-0.

In de 10 minuten die volgden gaf Excelsior’31 de goede start een vervolg en kreeg het twee goede kansen. Rick Hemmink ging in de 14e minuut voor zijn eerste competitietreffer. Hij kreeg de bal van Patrick Maneschijn, maar kon in de strijd om de bal wel uithalen, maar het vizier niet goed afstellen. De bal ging over het doel.

Aanvoerder Kelvin Veensma kreeg in de 23e minuut de bal wel tussen de palen. Zijn vrije trap werd door Pepijn Vonk uit de hoek gedoken.

Dat je in de Derde Divisie altijd op je hoede moet zijn bleek in de 25e minuut. Na een aanval over veel schijven legde Mitchell Zwart de bal met een boogballetje over de Excelsior’31-achterhoede. Het bekeken balletje werd met een loopactie van Sel Bastmeijer op waarde geschat. De spits bleef koel en schoot raak in de korte hoek: 1-1.

Excelsior’31 bleef in het restant van de eerste helft het meest aanspraak maken op een voorsprong. In de 30e minuut kreeg Jasper Veltkamp een kans op zijn tweede doelpunt van de middag.

Patrick Maneschijn deed wat hij zo goed kan: in de actie goed kijken en dan afgeven. Veltkamp nam dit keer de bal eerst mee, maar kwam daarna in de drukte. Zijn kans was verkeken.

De laatste twee opvallende momenten in de eerste helft kwamen van Excelsior’31-spits Givan Werkhoven. In de 31e minuut werd hij op aangeven van Patrick Maneschijn van de bal gehouden. Een minuut voor het rustsignaal kwam hij wel aan schieten toe. Na een aanvalsopzet over links, kon hij het in de korte hoek proberen. Pepijn Vonk was sta-in-de-weg.

Ook in de tweede helft viel het op dat, hoewel lang niet alles lukte, Excelsior’31 als een team voor de dag kwam. De rangen werden ten opzichte van de eerste helft aan beide kanten wel wat meer gesloten. De wedstijd werd steeds meer een tactisch schaakspel, waarbij onnodige risico’s niet werden genomen.

Hercules veranderde in de 70e minuut de speelwijze. Met 3 achterop en op beide kanten een wingback trok de ploeg uit Utrecht het spel naar zich toe. De verdediging van Excelsior’31 werd getest.

In de 74e minuut werd de bal door oud Excelsior’31-speler Pim ten Have achter de verdediging gelegd. Dylan Chiazor kwam voor Kevin Reimink uit en probeerde het met een lob. De doelman van Excelsior’31 was de situatie de baas.

Excelsior’31 bleef overeind. Ook toen Sel Bastmeijer in de 78e minuut de bal richting het doel kopte. Kort voor tijd onstond er nog een hachelijke situatie in het strafschopgebied van de Rijssenaren. Kai Wesselink liet zich dichtbij het eigen doel de bal afsnoepen door Pim ten Have. Coplan Soumaoro liet de juiste grinta zien door twee keer vol overgave een schot te blocken.

Ondertussen was naast debutant Yannik de Vries ook Simon Seppenwoolde ingevallen. Hij liet in de 8 minuten die hij kreeg zien wat je van een invaller hoopt. In de 90e minuut was hij er als de kippen bij om een terugspeelbal van Mitchell Zwart te onderscheppen. Helaas voor hem en Excelsior’31 was de hoek waaruit hij op doel kon schieten een lastige.

Met nog een paar tellen op de klok, wist Seppenwoolde teamgenoot Coplan Soumaoro nog in stelling te brengen. Zijn schot werd gesmoord. Hierna was de wedstrijd ten einde en stond er een eindstand op het scorebord die bij de wedstrijd paste.

Aanstaande zaterdag 21 september speelt Excelsior’31 (11e met 7 punten) een uitwedstrijd in en tegen Huizen. Huizen staat 17e op de ranglijst met 1 behaald punt. Het duel in Noord-Holland, op Sportpark Wolfskamer, begint om 14:30 uur.

Excelsior’31 - Hercules: 1-1 (1-1)

12. Jasper Veltkamp 1-0
25. Sel Bastmeijer 2-0