Excelsior’31 rolt rode loper uit en verliest van IJsselmeervogels (6-1)

Foto bij Excelsior’31 rolt rode loper uit en verliest van IJsselmeervogels (6-1)

*Verslag van Martin Klaassen

Na de nederlaag in de KNVB Beker tegen Gemert (4-0) schakelde Excelsior’31-trainer Michel Steggink weer terug naar het elftal waarmee hij de eerste 3 wedstrijden begon. De enige verandering was dat Jasper Veltkamp mocht beginnen. Emilio Solino Overmars moest daardoor genoegen nemen met een plek op de bank. Naast hem zaten: Mart Nieuwenhuis (k), Stijn Beverdam, Lucas van Beek, Vincent Schmidt, Nana Ntuli en Simon Seppenwoolde.

Op een zonovergoten Sportpark De Westmaat mocht Excelsior’31 de degens kruisen met amateurgrootmacht Ijsselmeervogels. De ‘rooien’ zijn na het missen van promotie vastberaden om komend seizoen de derby tegen buurman Spakenburg weer op het programma te krijgen.

Excelsior’31 kreeg vanaf de aftrap al wel door dat het een moeilijke middag zou kunnen worden. Al na 12 seconden dook Thomas Beekman op voor Kevin Reimink. De bal eindigde in de handen van de Excelsior’31-doelman.

Coplan Soumaoro kon in de 11e minuut, uit een vrije trap van Kelvin Veensma, op het doel van Jeremy Schaap koppen. Zijn tegendraadse inzet ging over het doel van IJsselmeervogels-doelman Schaap. Een minuut later ging aan de andere kant van het veld een droge schuiver van Marouane Afaker net naast het Excelsior’31-doel.

IJsselmeervogels had de controle en het lukte Excelsior’31 maar moeilijk om de bal in het bezit te houden. Combinaties stokten al snel en de ballen in de diepte waren vaak niet nauwkeurig. Toch werd er ook niet veel kansen weggegeven.

In de 29e minuut was het hek van de dam. Uit een afgeslagen hoekschop kegelde wingback Bradley Martis de bal richting de tweede paal. Daar bleef de bal hangen en kwam het leer voor de voeten van Jeremy Helmer. De aanvallende middenvelder handelde snel, had een mooie kapbeweging in petto en trof doel: 1-0.

IJsselmeervogels pakte direct door, een minuut later lag de bal opnieuw in het net. Na een rondo in- en om het strafschopgebied van Excelsior'31, waarbij het halve IJsselmeervogels-elftal betrokken was, besloot Jeremy Helmer de bal maar een keer af te ronden: 2-0.

Bij de start van de tweede helft probeerde Excelsior’31 uit een ander vaatje te tappen. De eerste minuten stond het elftal wat hogerop op het veld. Het resulteerde in de 47e minuut na voorwerk van Patrick Maneschijn en Givan Werkhoven een goede kans op voor Jasper Veltkamp.

De bal kwam vanaf de rechterkant waardoor een schot met links de beste optie leek. Veltkamp koos voor zijn rechtervoet en raakte de bal verkeerd.

In de 53e minuut moest Kevin Reimink de bal weer eens uit zijn doel vissen. Een uittrap van zijn collega aan de andere kant werd door Jeremy Helmer met het hoofd verlengd. Het bleek de assist voor de 3-0. Thomas Beekman liet Kelvin Veensma zijn hielen zien en plaatste de bal gedecideerd in de verre hoek.

De schiettent was daarmee definitief geopend. IJsselmeervogels kreeg de 4-0 in de schoot geworpen. Vanuit een ingooi stuiterde de bal door naar Thomas Beekman. Hij verlengde de bal, die uitkwam bij Jeremy Helmer. De oud-speler van AZ en De Graafschap kon aanleggen voor zijn derde doelpunt van de middag en kreeg vervolgens voor zijn bewezen diensten een vroege publiekwissel.

Het vervelende voor Excelsior’31 was dat er nog meer dan een half uur op de klok stond. Marouane Afaker stond nog niet bij de doelpuntenmakers en was, na knullig uitverdedigen van de Rijssenaren, dichtbij. Hij krulde de bal naar de tweede paal en miste het doel op een haar.

Excelsior’31 kwam in de 61e minuut weer eens in het stuk voor.  Specialist Rick Hemmink probeerde het vanuit een vrije trap ineens. Zijn inzet kwam binnen de palen uit, maar werd gekeerd door Jaimy Schaap.

Excelsiors topschutter van vorig seizoen kreeg in de 62e minuut opnieuw een kans. Een vrije trap van Stan ter Haar kwam op zijn hoofd. De kopbal miste richting en kon door de IJsselmeervogels-doelman uit de lucht worden geplukt.

Dat er enorm veel voetballend vermogen in het elftal van Raymond Bronkhorst zit, lieten ze zien in de 80e minuut. Een sterk staaltje dynamiek en snelheid werden door Marouane Afaker en de ingevallen Deveron Fonville aan de dag gelegd. Fonville bekroonde de aanval door Kevin Reimink kansloos te laten: 5-0.

Een kleine pleister op de grote wond werd geplak door Simon Seppenwoolde. Na een lange bal van Stijn Beverdam, gingen Simon Seppenwoolde en Rick Hemmink bij de middencirkel de strijd om de bal aan. Ze wonnen, waardoor Hemmink de bal in de loop van Seppenwoolde mee kon geven.

De talentvolle spits liet wederom zien aan een kleine kans genoeg te hebben. Hij hield Kaj Ramsteijn van zich af en passeerde Jaimy Schaap: 5-1.

Het slotakkoord kwam van IJsselmeervogels. Een van de twee vleugelflitsers, Marouane Afaker, was opnieuw de aangever. Thomas Beekman mocht in de 86e minuut vogelvrij aanleggen voor de 6-1. Hij liet dit niet na. De bal ging buiten bereik van Kevin Reimink de lange hoek in.

Excelsior’31 sluit de week, na twee grote nederlagen, af in mineur. Volgende week zaterdag 14 september  is het zaak om bij de thuiswedstrijd tegen Hercules de mouwen weer op te stropen. Dat zal ook nodig zijn. De ploeg uit Utrecht draaide tegen SC Genemuidenin 2 minuten een 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong. Excelsior’31 is gewaarschuwd.

Het duel op Sportpark De Koerbelt begint om 14:30 uur.

IJsselmeervogels - Excelsior’31 6-1 (2-0)

29. Jeremy Helmer 1-0
30. Jeremy Helmer 2-0
52. Thomas Beekman 3-0
57. Jeremy Helmer 4-0
80. Deveron Fonville 5-0
84. Simon Seppenwoolde 5-1