Excelsior'31 wint na kansenregen van Eemdijk (2-0)

*Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31-trainer Michel Steggink besloot tegen Eemdijk met hetzelfde elftal te starten als bij de vorige 2 competiewedstrijden. Op de bank van Excelsior’31 zaten: Mart Nieuwenhuis (k), Stijn Beverdam, Lucas van Beek, Vincent Schmidt, Nana Ntuli, Mart Zwiers en Jasper Veltkamp.

In de beginfase maakte Eemdijk het Excelsior’31 bijzonder lastig. Het lukte de thuisploeg niet om de gasten ver van het eigen doel te houden. Er had maar zo een vroege achterstand op het scorebord kunnen staan.

In de 9e minuut kreeg Eemdijk-aanvaller Jasper van Dalen de bal op het presenteerblaadje van Jeffrey van den Dikkenberg. Knap keeperswerk van Kevin Reimink en voorkwam een treffer. Dezelfde Van Dalen had Eemdijk in de 12e minuut en 14e minuut opnieuw de kans om zijn ploeg een fijn duwtje in de rug te geven. Misschien nog denkend aan de megakans, kwam het daar niet van.

Excelsior’31 kwam na deze fase beter in de wedstrijd en werd voornamelijk gevaarlijk over de rechterkant van het veld. In de 20e minuut werd Patrick Maneschijn diep gestuurd. Hij gaf de bal scherp voor het doel. Givan Werkhoven kon de bal verlengen, maar vond Eemdijk-doelman Wouter Beukers op zijn weg.

Echt een feestje om naar te kijken was de eerste helft niet. Er moest op de 32e minuut gewacht worden op een volgende kans. Wederom was het Patrick Maneschijn die de kans inleidde. Hij gaf de bal hoog voor. Rick Hemmink anticipeerde goed. Hij liep naar de bal die bij de dichtstbijzijnde paal uit de lucht viel en probeerde het met een kopbal. De bal ging over.

Kort voor rust was er nog een hachelijk moment voor het Excelsior’31-doel. Het lukte de Rijssenaren op het middenveld niet om de tegenaanval er uit te halen. Het leverde uiteindelijk een schietkans op van Cem ter Burg.  Door een redding van Kevin Reimink en het weghalen van de bal op de lijn Kai Wesselink gingen de ploegen doelpuntloos de rust in.

Excelsior'31-trainer Michel Steggink besloot in de rust een wijziging in zijn elftal door te voeren. Vincent Schmidt kwam in het veld voor Rick Hemmink en nam zijn vertrouwde plek achterin in. Kai Wesselink schoof daardoor een linie naar voren. Het zorgde voor meer variatie en dynamiek in het aanvalsspel.

Het eerste wapenfeit van de tweede helft kwam in de 48e minuut van Eemdijk. Jesper van Dalen kreeg veel ruimte om vanaf de rand van het strafschopgebied aan te leggen. Hij koos voor opvallend genoeg voor een stiftje, de kans ging verloren. Twee minuten later kreeg Emilio Solino Overmars de kans op aangeven van Vincent Schmidt. Zijn kopbal ging voorlangs.

Dat bleef ook zo nadat een door Vincent Schmidt genomen hoekschop via het hoofd van Eemdijk-aanvoerder Sjohn van Gulik op de paal ging. Hij ontsnapte aan een eigen doelpunt en daarmee een voorsprong voor Excelsior’31.

De hoofdrolspeler in het groen was en bleef Jesper van Dalen. Hij kreeg in de 55e minuut opnieuw een dot van een kans. In plaats van het completeren van een hattrick, lukte het hem maar niet om het doel te vinden. Hij werd diep gestuurd, was tegenstander Stan ter Haar kwijt en ging schuin op Kevin Reimink af. Van Dalen schoot de bal over de Excelsior’31-doelman, maar ook over het doel.

Beide ploegen roken hun kansen en gingen voor het volle pond. De tweede helft had een hoge amusementswaarde. In de 65e minuut bracht Kai Wesselink teamgenoot Emilio Solino Overmars in stelling. De jongeling ging waar Givan Werkhoven op een voorzet had gehoopt, voor zijn eigen succes. De bal ging langs het Eemdijker-doel.

Een doelpunt hing in de lucht, maar bleef telkens uit. Ook toen Givan Werkhoven in de 66e minuut een voorzet van Patrick Maneschijn probeerde te verlengen. De Eemdijk-achterhoede kwam ook dit moment goed door.

De open wedstrijd kreeg verder gestalte. In de 70e minuut kon Stan ter Haar vanaf de eigen helft opstomen richting het strafschopgebied van Eemdijk. Zijn schot op doel was niet goed genoeg voor een doelpunt.

Eemdijk kreeg in de 77e minuut weer een kans. Jesper van Dalen bleef het proberen. Zijn poging van afstand ging via de vingertoppen van Kevin Reimink over het doel.

In het vervolg van dit moment kreeg Jeffrey van den Dikkenberg op 5 meter van het doel een bijna niet te missen kans. Excelsior’31-doelman Kevin Reimink toonde zijn klasse met een flitsende reflex.

Vincent Schmidt liet zich in de 82e minuut zien. Na een-twee met de ingevallen Jasper Veltkamp probeerde hij de de doelman in de korte hoek te kloppen. De bal ging naast.

In de 83e minuut was het dan eindelijk raak. Een schitterende aanval stond aan de basis van de 1-0. Via Kai Wesselink en Jasper Veltkamp kwam de bal bij Givan Werkhoven. De spits legde de bal klaar voor Patrick Maneschijn die in een split second in de beweging de bal de hoek in stuurde.

De gasten uit Bunschoten-Spakenburg gaven het daarna nog niet op. Kevin Reimink moest er in de 85e minuut aan te pas komen om het doel schoon te houden. Schoten van Jordy Hilterman en invaller Nico Kroonenburg werden uit de hoek gedoken. In de 86e minuut ging de bal uit een hoekschop, na ingrijpen van Coplan Soumaoro tegen de paal.

Excelsior’31 had over geluk niet te klagen en had zelfs nog een toegift. In de 91e minuut zag Jasper Veltkamp de kans om de vrijstaande Coplan Soumaoro te bereiken. Vanaf de rand van het strafschopgebied verschafte hij zichzelf een kans om te schieten. Hij krulde de bal fraai langs Freek van Belzen en de doelman: 2-0.

Aanstaande woensdag  4 september staat in Gemert de KNVB Bekerwedstrijd Gemert - Excelsior’31 op het programma.Dit is de eerste voorronde. De wedstrijd op Sportpark De Molenbroek begint om 20:00 uur.

Aanstaande zaterdag speelt Excelsior’31 een uitwedstrijd tegen Ijsselmeervogels. De wedstrijd op Sportpark de Westmaat begint om 15:00 uur.

Excelsior’31 - Eemdijk 2-0 (0-0)

84. Patrick Maneschijn 1-0
90+1 Coplan Soumaoro 2-0

Scheidsrechter:  Stan Smit
Assistent-scheidsrechters: Nick Veldhuis & Brett van Ool