Excelsior'31 verliest in Tiel van efficiënt TEC (3-1)

*Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31-trainer Michel Steggink zag geen noodzaak om voor de wedstrijd in Tiel, tegen TEC,  zijn winnende startopstelling tegen Ajax Amateurs (2-1) te veranderen. De wisselspelers waren: Mart Nieuwenhuis (k), Stijn Beverdam, Lucas van Beek, Vincent Schmidt, Nana Ntuli en Jasper Veltkamp.

Excelsior’31 liet vanaf de aftrap zien een goed vervolg aan de competitiestart te willen geven. Met voorzetten vanaf de flanken van Stan ter Haar en Patrick Maneschijn werd er geprobeerd de TEC-verdediging aan het wankelen te krijgen.

De eerste goede mogelijkheid kwam uit een hoekschop van Niels Leemhuis. De bal kwam via het hoofd van de van achteren meegekomen Tom Koelman bij Coplan Soumaoro. De volley van de middenvelder ging net naast.

Het was de thuisploeg die als eerste kon juichen. Vanuit het niets werd er razendsnel gehandeld. Excelsior’31-spits Givan Werkhoven werd op het middenveld door 3 oranjehemden onsingeld en de bal ontfutseld. Een steekpass met buitenkant rechts van de geroutineerde oud-prof Pele van Anholt kwam bij Bo van Essen. Hij aarzelde niet om de bal in de verre hoek voorbij Excelsior’31-doelman Kevin Reimink te plaatsen: 1-0.

Nog niet helemaal bekomen van de schrik ontsnapte Excelsior’31 in de 15e minuut aan een verdubbeling van de score. Dit keer werd Emilio Solino Overmars op het middenveld door Walid Hassoun van de bal gezet.

De aanvallers van TEC werden in stelling gebracht. Kevin Reimink kon bij de eerste doelpoging redding brengen. De rebound was voor Bo van Essen. Ditmaal was zijn inzet te scherp. De bal ging tegen de paal.

Excelsior’31 pakte daarna de draad weer op. Dit leverde in de 18e minuut vanuit een ingooi van Kai Wesselink een schietkans op van Rick Hemmink. Hij aarzelde geen moment en nam de bal op de slof. TEC-doelman Job Schuurman zag de bal langs de bovenhoek van het doel scheren.

De ideale gelegenheid om de gelijkmaker op het scorebord te zetten kwam in 32e minuut, toen Coplan Soumaoro er met een pass voor zorgde dat Rick Hemmink voor de TEC-doelman werd gezet. Hemmink speelde de bal opzij naar Patrick Maneschijn. Het lukte de buitenspeler niet om de bal in het doel te schuiven.

Excelsior’31 begon ook de tweede helft goed. In de 47e minuut kwam de bal uit een voorzet van Stan ter Haar via een arm en uit de kluts voor de voeten van Patrick Maneschijn. Zijn schot ging door een brei van benen naar het doel en werd onderweg geblokt.

Even later kreeg de ploeg uit Rijssen een hoekschop.  Niels Leemhuis vond bij de tweede paal het hoofd van Tom Koelman. De verdediger kon de bal niet de juiste richting meegeven en eindigde alleen zelf in het doelnet.

Identiek aan de eerste helft ging het na een paar eigen kansen mis voor Excelsior’31. Bo van Essen was er in de 56e minuut  als de kippen bij om een te kort teruggespeelde bal van Excelsior’31-aanvoerder Kelvin Veensma te onderscheppen. Hij verzilverde het buitenkansje op knappe wijze, door vanuit een lastige hoek de bal voorbij Kevin Reimink in het doel te plaatsen: 2-0.

Een kans op de aansluitingstreffer kwam er snel. Een voorzet vanaf de linkerkant van Kai Wesselink kwam in de 58e minuut via Givan Werkhoven bij Rick Hemmink. De Excelsior’31-topscorer van vorig seizoen probeerde het op spektaculaire wijze. Het antwoord van doelman Job Schuurman mocht er zijn. De bal werd uit de korte hoek gedoken.

Het rendement bij bij de thuisclub lag een stuk hoger. In de  64e minuut werd er opnieuw optimaal geprofiteerd van matig ingrijpen en een minimale restverdediging van Excelsior’31. Dit keer was Bo van Essen de aangever. Hij gaf de bal aan Oguzhan Yelkovan. Hij wist de in de korte hoek opgestelde Kevin Reimink alsnog in die ruimte te verslaan: 3-0.

Excelsior’31 deed in de 68e minuut nog iets terug. Op aangeven van invaller Vincent Schmidt ging de inzet van Givan Werkhoven via het been van Marciano van Leijenhorst over de TEC-doelman: 3-1.

De jacht op de 3-2 werd ingezet. Veel verder dan een schot van Kai Wesselink in de 75e minuut kwam Excelsior’31 niet. Ook na de rode kaart van Jarchinio Cornelia, in de 83e minuut lukte het niet om nog iets aan de stand te doen. De eerste competitienederlaag was een feit.

Aanstaande zaterdag 31 augustus speelt Excelsior’31 een thuiswedstrijd tegen Eemdijk. De ploeg uit Bunschoten-Spakenburg hield na 2 duels 1 punt over. Het speelde gelijk 0-0 uit bij Sportlust’46 en verloor in de tweede speelronde op eigen veld van SC Genemuiden met 0-1. De wedstrijd op Sportpark De Koerbelt begint om 14:30 uur.

TEC - Excelsior’31: 3-1 (1-0)

14. Bo van Essen 1-0
55. Bo van Essen 2-0
64. Oguzhan Yelkovan 3-0
67. Givan Werkhoven 3-1

Scheidsrechter:  Steve Janssen
Assistent-scheidsrechters:  Justin Voppen & Dyon Koene

Gele kaarten: Redouan Hazzat ’58, Job Schuurman ’83 (TEC), Emilio Solino Overmars ’63, Kai Wesselink ’65 (Excelsior’31)

Rode kaart: Jarchinio Antonia ’83 (TEC)

TEC: Job Schuurman, Jeffrey Ket, Guido van Rijn (46. Roshendrik Ortela), Walid Hassoun, Marciano van Leijenhorst, Bo van Essen (90. Niall Raben), Pele van Anholt, Jarchino Antonia, Redouan Hazzat (85. Mohamed El Makrini), Fabian Sid Serrarens (88. Maurice de Ruiter), Oghuzan Yelkovan (88. Anderson Lopez)

Excelsior’31: Kevin Reimink, Stan ter Haar, Kelvin Veensma (90. Lucas van Beek) , Tom Koelman, Kai Wesselink, Coplan Soumaoro, Emilio Solino Overmars (61. Jasper Veltkamp), Niels Leemhuis (63. Vincent Schmidt), Patrick Maneschijn (61. Nana Ntuli), Givan Werkhoven, Rick Hemmink