Excelsior'31 begint met overwinning op Ajax Amateurs (2-1)

* Verslag van Martin Klaassen

Na een doelpuntrijke voorbereiding was het dan eindelijk zover: de seizoensopening van de Derde Divisie. Als promovendus is het doel helder: Excelsior’31 wil uit de degradatieproblemen blijven en zich zo snel mogelijk veiligspelen.  Dat zal moeten gebeuren onder leiding van een nieuwe trainer: Michel Steggink.

De oefenmeester uit Hengelo liet met zijn eerste opstelling zien de accenten iets anders te leggen, met Stan ter Haar (rechtsback) en Rick Hemmink (linksbuiten) op een positie waar ze vorig seizoen niet geposteerd werden. Ook de aanvallend ingestelde aanwinst Kai Wesselink (DETO)  moest op de linksbackpositie zijn verdedigende capaciteiten aanwenden.

Op het middenveld was er een plek ingeruimd voor Emilio Solino Overmars. Een andere nieuweling die mocht starten was Tom Koelman. De van DETO-overgekomen centrale verdediger stond naast aanvoerder Kelvin Veensma in het hart van de verdediging.

Op de bank zaten: Mart Nieuwenhuis (k), Stijn Beverdam, Lucas van Beek, Vincent Schmidt, Mart Zwiers, Jasper Veltkamp en Frank Gerritsen Mulkes.

De eerste paar seconden van de wedstrijd waren voor de gasten uit Amsterdam. Al na 16 seconden moest Excelsior’31-doelman Kevin Reimink zich strekken om een schot van Daniel van Son te keren. Na dit moment was Excelsior’31 de bovenliggende partij. De ploeg was gretig en drukte Ajax Amateurs  terug op eigen helft.

Het eerste moment van gevaar van Excelsior’31 kwam ook al vroeg in de wedstrijd. Na amper een minuut spelen kon Niels Leemhuis, na een kort genomen corner, aanleggen van een meter of 18. De middenvelder krulde de bal net over het doel van de Ajax-doelman Jesper van der Mark.

Excelsior’31 beloonde zichzelf al snel. In de 9e minuut wurmde Givan Werkhoven zich dichtbij de cornervlag langs Bram van Dongen en Tim Brinkman om daarna met een afgemeten voorzet op Patrick Maneschijn te komen. De aanvaller aarzelde geen moment en plaatste de bal in de korte hoek: 1-0.

Amper een minuut later verzuimde Rick Hemmink de score te verdubbelen. Coplan Soumaoro had een strakke pass in petto en plaatste Hemmink daarmee vrij voor de Ajax-doelman. Hemmink nam de bal goed mee, maar zijn volley miste de goede richting.

Veel had Excelsior’31 niet van Ajax Amateurs te duchten. De kampioen van de Vierde Divisie A werd kreeg in de 16e minuut een mogelijkheid nadat Kelvin Veensma de bal had ingeleverd. Het lukte Vincenzo Schep op aangeven van Mitchi Huijsman niet om de bal tussen de palen te krijgen.

Het overwicht dat Excelsior’31 had, werd in de 28e minuut verder bekrachtigd in de score. De bal werd op het middenveld onderschept. Een paar balverplaatsingen verder kon Givan Werkhoven het duel aangaan met Nino van den Heuvel. Hij kreeg de bal met wat geluk mee en sprak zijn neusje voor het doel aan. Werkhoven zag ruimte in de korte hoek en maakte de 2-0.

In de 33e minuut probeerde Ajax Amateurs wat terug te doen. Een combinatie tussen Mitchi Huijsman en Tim Correia eindigde op het hoofd van Correia. De kopbal van de nummer 10 van Ajax was krachtig, maar niet goed gericht. Kevin Reimink hoefde niet in te grijpen.

Nog een extra doelpunt voor de rust leek Excelsior’31 wel een fijn idee. Om dit voor elkaar te krijgen werd er in de 36e minuut twee keer van afstand geschoten. De eerste poging van Rick Hemmink werd door de Ajax-doelman gekeerd. Uit de rebound kwam de bal bij Coplan Soumaoro. Zijn schot ging ver naast.

Kort na het wisselen van helft kreeg Excelsior’31 een vrije trap. De doelpoging van specialist Rick Hemmink was alleraardigst, maar eindigde net aan de voor Excelsior’31 verkeerde kant van de paal.

Ajax Amateurs liet in de tweede helft beduidend meer zien, waardoor er van Excelsior’31 meer defensief weerwerk nodig was. In de 59e minuut moest Kevin Reimink ingrijpen. Een vrije trap op de rand van de 16 werd door Tim Correia tussen de palen, maar tegen de duikende Reimink aangeschoten.

In de 60e minuut ontsnapte Excelsior’31 aan een strafschop. Tim Correia viel gretig over het niet zo handig uitgestoken been van Givan Werkhoven. Scheidsrechter Maarten Spoon woof het direct weg. Excelsior’31 behield daarmee de veilige marge van 2 doelpunten.

De krachten vloeiden in het laatste deel uit de wedstrijd. De vermoeidheid sloeg toe. Ajax Amateurs deed wat het kon en Excelsior’31 verdedigde de marge. In de 76e minuut kreeg Coplan Soumaoro uit een hoekschop van Stan ter Haar nog een kopkans.  De bal ging over het doel.

Het slotakkoord kwam van Ajax Amateurs. Invaller Younes el Morabet stond op grote afstand van het Excelsior’31-doel achter de vrije trap. Hij verraste vriend, vijand én Excelsior’31-doelman Kevin Reimink door de bal hoog in de hoek van het doel te schieten: 2-1.
In de resterende speeltijd kwam Ajax Amateurs niet meer in de buurt van het doel. Excelsior’31 was de verdiende winnaar van de wedstrijd en had de eerste 3 punten binnen.

Excelsior’31 - Ajax Amateurs: 2-1 (2-0)

9. Patrick Maneschijn 1-0
28. Givan Werkhoven 2-0
90+4. Younes el Morabet 2-1

Scheidsrechter: Maarten Spoon
Assistent-scheidsrechters: Floris Smit & Kevin van Egmond