Excelsior'31 wint in slotduel niet van Scherpenzeel (2-2)

Foto bij Excelsior'31 wint in slotduel niet van Scherpenzeel (2-2)

* Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31-trainer Jos van der Veen had voor de laatste wedstrijd van het seizoen een basisplaats in petto voor het afzwaaiende clubicoon Michel Gerritsen Mulkes. De eveneens vertrekkende Steff Kaptein moest de wedstrijd vanwege een blessure aan zich voorbij laten gaan. Op de bank had Van der Veen de beschikking over: Mart Nieuwenhuis (k), Stijn Beverdam, Matthijs Seppenwoolde, Niels Leemhuis, Givan Werkhoven en Simon Seppenwoolde.

Voordat de wedstrijd begon werd Niek Davina in het zonnetje gezet. Hij kwam het veld op met zijn kinderen en kreeg na een symbolische aftrap een erehaag. Na 15 seizoenen en meer dan 350 wedstrijden zit het er voor hem op. Hij droeg de aanvoerdersband over aan Kelvin Veensma en ging na een knuffel van assistent-trainer Ryan Eertink op de bank zitten.

Dat er voor beide teams niets meer op het spel stond was te merken. Er kon frank en vrij gespeeld worden en dat zorgde voor een open wedstrijd.

Voordat het leuk werd, was er wel een aanloop nodig. Scherpenzeel leek bij de start iets te passief en liet het initiatief aan Excelsior’31. De thuisploeg kwam via de linkerkant al snel tot een goede kans. Op aangeven van Jasper Veltkamp, kreeg Vincent Schmidt schuin voor het doel de mogelijkheid om de score te openen.

De linksback koos in de 5e minuut voor een schot in de verre hoek. De bal ging voorbij het doel van Scherpenzeel-doelman Stef Brummel.

Het eerste moment dat Scherpenzeel zich voor het doel van Excelsior’31-doelman Kevin Reimink meldde was in de 15e minuut. Op aangeven van Mart Janssen, kon Pernelly Biya met het hoofd niet de juiste richting aan de bal geven.

In de race om te topscorerstitel had Rohda Raalte-aanvaller Kevin Peppels een voorsprong van 2 doelpunten op Rick Hemmink genomen (25 om 23). Deze marge werd in de 24e minuut kleiner gemaakt.

Na een dieptepass van Stan ter Haar en vakkundig terugleggen van Patrick Maneschijn, kon Hemmink zijn 24e treffer en de 1-0 voor Excelsior’31 maken.

De paal zat in de 38e minuut een tweede treffer voor Rick Hemmink in de weg. Hij nam een vrije trap van afstand ineens, zag de bal aangeraakt worden en niet in het net verdwijnen.

Voordat het rustsignaal klonk toucheerde ook Scherpenzeel het aluminium. Een diepe bal van Lars ten Tije die tussen een voorzet en een doelpoging in zat, plofte op de lat.

Excelsior’31 had zichzelf in de 49e minuut een goede dienst kunnen bewijzen. Stan ter Haar zijn pass in de diepte was perfect. Patrick Maneschijn had vrij baan. Bij de afronding 1-op-1 met Stef Brummel ging het mis. Hij plaatste de bal langs de doelman, maar ook voorbij het doel.

In de 57e minuut werd de tweede erehaag opgetuigd. Michel Gerritsen Mulkes ging onder applaus het veld af. Na 12 seizoenen selectielid was het einde voor hem in Excelsior’31 1 daar. Na de wedstrijd liet hij weten de club trouw te blijven. Hij vervolgt zijn carri carrière in Excelsior’31 2.

De ruimtes op het veld werden steeds groter. Voor de aanvallers werd het een interessante speeltuin. Scherpenzeel profiteerde daar het eerst van. Een vlotte combinatie tussen Olivier Pilon, Bryan Burgerhout en Freek de Oude was goed voor de gelijkmaker. De Oude schoot tegendraads, buiten bereik van Excelsior’31-doelman Kevin Reimink, raak: 1-1.

De doelman aan de andere kant van het veld, werd in de 73e minuut in verlegenheid gebracht. Bij de opbouw van achteruit werd Stef Brummel door invaller Simon Seppenwoolde onder druk gezet. Seppenwoolde ontfutselde hem de bal.

De eveneens ingevallen Givan Werkhoven ging er met de bal vandoor en wist de bijgesloten Coplan Soumaoro te bereiken. De veelzijdige middenvelder drukte direct af, maar schoot de bal in de baan van de naar de hoek duikende Scherpenzeel-doelman Brummel.

Nog in dezelfde minuut kwam Excelsior’31 ook goed weg, toen Kelvin Veensma bij de achterlijn de fout inging. Olivier Pilon gaf voor op Bryan Burgerhout.

De sterkhouder van Scherpenzeel kwam met een matige inzet. Matthijs Seppenwoolde haalde met een block de snelheid uit de bal, waardoor Kevin Reimink de bal op kon rapen.

Twee kansen in de 73e minuut waren niet raak, de enige in de 74e minuut wel. Dérian Reinders kon na een interceptie achterin naar voren dribbelen en gaf de bal diep. Rick Hemmink liet de bal sluw lopen, waardoor Simon Seppenwoolde alle ruimte had om naar het doel te gaan.

Heel ver hoefde hij niet te gaan. Stef Brummel was ver uit zijn doel gekomen, dus moest de bal er snel langs. Dit gebeurde ook. De bal hobbelde in het doel: 2-1.

Daar bleef het niet bij. Opnieuw was het Bryan Burgerhout die de hoofdrol naar zich toe trok. Hij werd op de rand van de zestienmeter aangespeeld door Eef van Riel en probeerde het met een krulballetje. Hij kreeg Kevin Reimink ermee op de knieën, maar trof geen doel. De bal plofte op de lat.

Scherpenzeel wilde, naast dat het de nacompetitie in zal gaan, ook wel graag tweede worden. Met de stand bij Quick’20 - Rohda Raalte (2-0) was een gelijkspel genoeg. Met de gelijkmaker in de 82e minuut was dat virtueel weer gelukt.

Olivier Pilon was de doelpuntenmaker. Mourad Marbouh speelde de bal diep. Deze werd zowel door Bryan Burgerhout als Matthijs Seppenwoolde gemist. Hierdoor was het voor de Scherpenzeel-spits niet moelijk meer. Hij gaf Kevin Reimink het nakijken.

In de 85e minuut liet Kevin Reimink nog maar eens zien dat hij een enorme groei heeft doorgemaakt. Hij behoedde zijn ploeg voor een nederlaag door de inzet van Bryan Burgerhout te pakken. De wedstrijd tussen de twee hoogvliegers in de Vierde Divisie bleef onbeslist.

Na de wedstrijd nam Excelsior’31 afscheid van hoofdtrainer Jos van der Veen, assistent-trainer Hielke Penterman, Steff Kaptein, Dérian Reinders, Michel Gerritsen Mulkes, Niek Davina, Amos Wesseh, Tim van de Berg, Matthijs Seppenwoolde en speaker Gerrit Schinkel. Ze ontvingen voor hun bewezen diensten een mooie lijst.

De Supportersvereniging riep Tim van de Berg, op basis van de stemmen van de supporters en het oordeel van de vakjury, uit tot Speler van het Jaar.

Excelsior’31 - Scherpenzeel: 2-2 (1-0)

24. Rick Hemmink 1-0
69. Freek de Oude 1-1
74. Simon Seppenwoolde 2-1
82. Olivier Pilon 2-2

Scheidsrechter: Jorg Ordelmans
Assistent-scheidsrechters: Hessel Soldaat & Martijn Brondijk

Excelsior’31: Kevin Reimink, Dérian Reinders (76. Stijn Beverdam), Kelvin Veensma, Tim van de Berg (69. Matthijs Seppenwoolde), Vincent Schmidt, Michel Gerritsen Mulkes (57. Niels Leemhuis), Stan ter Haar, Coplan Soumaoro, Patrick Maneschijn (69. Givan Werkhoven), Rick Hemmink, Jasper Veltkamp (46. Simon Seppenwoolde)

Scherpenzeel: Stef Brummel, Mart Janssen, Barry Beijer (79. Stijn Willigenburg), Stijn Schipper, Mourad Marbouh, Timo Jochemsen (35. Corne Davelaar), Pernelly Biya (46. Freek de Oude), Eef van Riel, Mark de Graaf (64. Anass Aamri), Olivier Pilon, Lars ten Tije (64. Bryan Burgerhout)