Excelsior'31 na bizarre ontknoping kampioen Vierde Divisie

* Sfeerclip

* Seizoensoverzicht Excelsior'31

* Verslag van Martin Klaassen

Er was voor maar 1 opvallende naam in het basisteam van Excelsior’31-trainer Jos van der Veen. Matthijs Seppenwoolde verving de geschorste aanvoerder Kelvin Veensma. De tot amateurtrainer van het jaar gekroonde trainer (District oost) had de beschikking over de volgende wisselspelers: Mart Nieuwenhuis (k), Stijn Beverdam, Niek Davina, Patrick Maneschijn, Givan Werkhoven en Simon Seppenwoolde.

Op een zonovergoten sportpark De Koerbelt, waarop alles gereed was gemaakt om een kampioensfeest te kunnen vieren, gaf Excelsior’31 op het veld direct gas. Om niet afhankelijk te zijn van de wedstrijd AZSV - Scherpenzeel moest er gewonnen worden.

Het puntje van de tribunestoel kon in de 2e minuut al worden opgezocht. Steff Kaptein kwam door over de rechterkant en gaf een scherpe voorzet richting de tweede paal. Daar ging de bal net aan de neus van Rick Hemmink voorbij.

Berkum liet zich in de 8e minuut voor het eerst zien. Matthijs Seppenwoolde smoorde het gevaar in de kiem door Lars Miedema kundig van de bal te houden.

De speelruimte lag er bij Excelsior’31 voornamelijk aan de rechterkant van het veld. Steff Kaptein creërde in de 8e minuut voor zichzelf een mooie kans. Hij sneed naar binnen en schoot de bal in de lange hoek net naast het doel.

Excelsior’31 zette de dadendrang in de 10e minuut om in een doelpunt. Na een aantal secure balverplaatsingen kon Niels Leemhuis topschutter Rick Hemmink op de rand van het strafschopgebied aanspelen.

Hemmink greep de ruimte aan om zich met de bal aan de voet om te draaien en feilloos de bal binnen de palen te krullen: 1-0.

In de minuten kort daarna lukte het de thuisploeg om tot nog 3 mogelijkheden te komen. Een voorzet van Stan ter Haar kwam niet bij Veltkamp en 2 doelpogingen van Rick Hemmink misten de juiste richting of snelheid.

Opponent Berkum groef zich niet in en kwam er af en toe ook een keer uit. In de 20e minuut kwam linksback Boaz Rahajaan gevaarlijk door. Het schot ging over het doel.

Zijn teamgenoot Nick Kleen ontsnapte in de 28e minuut aan Vincent Schmidt. Hij kwam schuin op Excelsior’31-doelman Kevin Reimink afgelopen en kreeg de bal er niet voorbij.

Een minuut later hadden velen de 2-0 al geteld. Steff Kaptein gaf de bal vanaf de rechterkant perfect op maat. Rick Hemmink hoefde de bal alleen nog maar richting het doel te toucheren. Hij maakte het zichzelf lastig, waardoor de kans verloren ging.

De jacht op een grote voorsprong ging onverminderd verder. In de 36e minuut stond Stan ter Haar aan het eind van de aanval. Op aangeven van Dérian Reinders probeerde hij het in de korte hoek. Berkum-keeper Huib Veurink was de sta-in-de-weg.

Een kundige jager schiet ook raak en dat deed Steff Kaptein in de 39e minuut. Na een balonderschepping van Vincent Schmidt kwam de bal bij Jasper Veltkamp. De aanvoerder van dienst bracht met een splijtende pass Steff Kaptein in stelling.

Kaptein behield de rust en stuurde Berkum-aanvoerder Björn Bakker en keeper Huib Veurink het bos in. De bal werd over de doelman het doel ingechipt. Het was een juweel van een doelpunt: 2-0.

Excelsior’31 ging met een comfortabele stand de rust in. Dit comfort werd in de tweede helft ruw verstoord. Berkum kwam een stuk scherper uit de kleedkamer. In de 47e minuut stond de 2-1 op het scorebord.

Lars Miedema kon er na een duel met Matthijs Seppenwoolde op het middenveld met de bal vandoor. 1-op-1 met Kevin Reimink was de Excelsior’31-doelman de winnaar. Uit de rebound was het wel raak.

Het schot van de net ingevallen Dean Vreugdenhil kwam recht op Reimink af, maar verdween toch in het doel. Reimink wist direct dat hij de bal, ondanks dat het zicht bij het schot niet optimaal was, had moeten hebben.

Berkum rook bloed en hield het momentum vast en kwam met twee schoten waarbij Kevin Reimink op zijn hoede moest zijn.

In de 55e minuut werd het alsnog 2-2. Scheidsrechter Martin Wever wees naar de stip nadat de bal tegen een uitgestoken arm van Excelsior’31-back Stijn Beverdam was geschoten. Lars Miedema wist het buitenkansje te benutten: 2-2.

Van het goede humeur op -en rond het veld was er ineens weinig meer over. Er was voor Excelsior’31 ineens weer werk aan de winkel. Zeker ook, omdat Scherpenzeel in Aalten een 0-1 voorsprong had genomen. Bij de huidige standen had Excelsior’31 het beslissende punt voor het kampioenschap nog niet binnen.

Excelsior’31 deed alles wat het kon. In de 64e minuut werd Rick Hemmink vanuit een ingooi bediend door Stan ter Haar. Hij legde Berkum-verdediger Dennis Horstman in de luren en kwam met een dropkick die op de lat uiteenspatte.

Een moment later kwam de bal bij Dérian Reinders. Zijn afstandsschot werd gekeerd door Huib Veurink.

De tijd begon langzaam te dringen. Een kwartier voor tijd lukte het Excelsior’31 opnieuw om tot een grote kans te komen. Aanjager Stan ter Haar gaf vanaf de linkercornervlag een perfecte voorzet.

Opnieuw lukte het Rick Hemmink van zeer dichtbij niet om de goede beweging naar de bal te maken. Een uitgelezen mogelijkheid om de matchwinner en daarbij het publiek in vervoering te brengen te worden ging aan zijn neus voorbij.

Het slotmoment was zoals wel vaker voor Simon Seppenwoolde. Samen met Givan Werkhoven was hij in het veld gebracht om de wedstrijd over de streep te trekken.

Na doorkoppen van broer Matthijs kon Steff Kaptein uit de kluts de bal bij hem krijgen. Het schot scherp, maar bleek te scherp. Via de buitenkant van de paal ging de bal naast. Het eindsignaal volgde. Het was 2-2 geworden.

De Excelsior-spelers die hadden gestreden als leeuwen gingen er bij zitten. De teleurstelling op -en langs het veld was groot. Het leek erop dat, net als in het vorig weekend tegen DETO nog niet was gelukt.  De tussenstand tussen AZSV en Scherpenzeel was met nog 13 minuten te spelen nog altijd 0-1.

Na 13 minuten wachten ging er op de staantribune een gejuich op. AZSV’er Thijmen te Kolste had vanuit een corner de 1-1 tegen de touwen gekopt. Dit zou betekenen dat Excelsior’31 wel kampioen zou zijn. Het feest op het veld werd, om Roda JC taferelen te krijgen, in de kiem gesmoord door speaker Gerrit Schinkel.

Toen bleek dat de 6 minuten extra speeltijd in Aalten niets meer hadden opgeleverd kon het grote feest beginnen. Excelsior’31 is kampioen van de Vierde Divisie B en keer na een seizoen terug in de Derde Divisie!

Aanstaande zaterdag 18 mei speelt Excelsior'31 in Raalte de competitiewedstrijd tegen Rohda. De wedstrijd op Sportpark Tijenraan begint om 18:00 uur.

Excelsior’31 - Berkum: 2-2