Excelsior'31 met tiental onderuit bij Scherpenzeel (2-0)

Foto bij  Excelsior'31 met tiental onderuit bij Scherpenzeel (2-0)

*Verslag van Martin Klaassen

In de topper tegen Scherpenzeel kon Excelsior’31-trainer Jos van der Veen geen beroep doen op Haris Memic. Door zijn afwezigheid was er een plek vrij voor Dérian Reinders. Op de bank zaten: Mart Nieuwenhuis (k), Stijn Beverdam, Matthijs Seppenwoolde, Stan ter Haar, Patrick Maneschijn, Givan Werkhoven en Simon Seppenwoolde.

Het toetje van de eerste speelhelft, een duel tussen de nummer 1 en 2 van de ranglijst kon op voorhand alleen maar lekker smaken.
Waar er normaal over een bittere nasmaak wordt gesproken, was het dit keer een bittere voorsmaak. Al na 3 minuten werd de wedstrijd volledig op zijn kop gezet.

Scherpenzeel-rechtsbuiten Bryan Burgerhout werd weggstoken en kon richting Excelsior’31-doelman Kevin Reimink lopen. Excelsior’31-linksback Vincent Schmidt wilde daar een stokje voor steken.

Hij koos voor een riskante optie en hoopte met een tackle de situatie te redden. Dit lukte niet. scheidsrechter Jelle Besselsen greep in en toonde Schmidt, omdat hij de laatste man was, de rode kaart.

Het was een flinke tik voor Excelsior’31. De plannen moesten snel gewijzigd worden. Voor Steff Kaptein was het ook het einde van zijn wedstrijd, omdat Stijn Beverdam de plek van Vincent Schmidt in ging nemen.

Scherpenzeel probeerde snel gebruik te maken van hun overtal. Eerst probeerde Pernelly Biya het in de 6e minuut vanuit een vrije trap. Zijn directe poging ging over het doel.

Amper een minuut later had Olivier Pilon zijn ploeg op voorsprong moeten brengen. Hij kreeg van Bryan Burgerhout de bal op het presenteerblaadje. Oog-in-oog met Kevin Reimink schoof hij met een groot doel voor zich, de bal naast het doel.

Excelsior’31 had het na deze twee momenten behoorlijk goed op orde. In de 21e minuut werd een speldenprikje uitgedeeld door Osama Ben Kaddour. Hij kreeg de bal mee van Rick Hemmink en besloot zijn kans te wagen. De bal ging ruim voorlangs.

Een echte speldenprik volgde in de 34e minuut. Rick Hemmink werd diep gestuurd door Kelvin Veensma en wist tot schieten te komen. Het werd vanuit de stuit een schot op doel, maar niet een die Scherpenzeel-doelman Stef Brummel kon verontrusten.

De eerste helft werd afgesloten met een scherpe voorzet vanaf de Scherpenzeelse rechterflank. Het lukte Olivier Pilon om de bal te verlengen. Daar bleef het verder ook bij.

Het goede gevoel bij Excelsior’31 om het goed stand houden in de eerste helft verdween in de 47e minuut als sneeuw voor de zon.
De bal lag in het net achter Kevin Reimink. Via Bryan Burgerhout en een voorzet van Corne Davelaar kwam de bal bij de vogelvrij staande Guido den Daas. Zijn kopbal kon worden gekeerd, maar in de rebound was hij alsnog trefzeker: 1-0.

Met Givan Werkhoven erbij, nam Excelsior’31 meer initiatief. In de 50e minuut glipte Werkhoven langs een paar tegenstanders het strafschopgebied binnen. De voorzet van zijn voet werd door Bjorn Kuipers maar net voor de voeten van Rick Hemmink weggehaald.

In de 64e en 65e minuut bleef Excelsior’31 ternauwernood op de been. Bij het eerste moment hield Excelsior’31-doelman Kevin Reimink de Rijssenaren in de wedstrijd. Pernelly Biya kreeg van Bryan Burgerhout een 1 op 1 aangereikt. De voeten van Reimink brachten redding.

Het moment dat daar op volgde was Burgerhout zelf de man die de score kon verdubbelen. Hij werd na een voorzet vanaf links voldoende gehinderd door Dérian Reinders, zodat de bal overging.

Vanaf de bank van Excelsior’31 kwamen voor de laatste 20 minuten meerdere aanvallende troeven het veld in. Dit zorgde ervoor dat het niet meer leek alsof Excelsior’31 met een man minder op het veld stond.

Dit resulteerde in de 77e minuut nog in een buitenkans voor Simon Seppenwoolde. Een diepe pass van Kelvin Veensma kwam via een Scherpenzeel-hoofd bij de invaller. De afronding was niet perfect. Scherpenzeel-doelman Brummel keerde bij de dichtstbijzijnde paal. Het was een mooie kans alsnog de schade te repareren.

In de 85e minuut wist Scherpenzeel de wedstrijd definitief over de streep te trekken. Bryan Burgerhout wist zich langs Stijn Beverdam te wurmen en de  bal breed te leggen. Voor teamgenoot Olivier Pilon was het een koud kunstje om de bal binnen te schuiven: 2-0. Met een doelpoging van Patrick Maneschijn werd de wedstrijd afgesloten.

De nederlaag bij Scherpenzeel was voor Excelsior’31 de eerste verliespartij dit seizoen. Hierdoor moet het de koppositie overdragen. Met een kopgroep van VVOG, Scherpenzeel en Excelsior’31 belooft de terugronde in de Vierde Divisie een spannend slot te krijgen.

Zaterdag 20 januari 2024 gaat de competitie verder. Dan staat voor Excelsior'31 een uitwedstrijd tegen SDV Barneveld op het programma. De aftrap op sportpark Norschoten is om 15:00 uur.

Scherpenzeel - Excelsior’31: 2-0 (0-0)

47. Guido den Daas 1-0
85. Olivier Pilon 2-0

Scheidsrechter: Jelle Besselsen
Assistent-scheidsrechters: Ashley de Haan Nick van den Bos