Excelsior'31 wint lastige uitwedstrijd van Berkum (0-1)

Foto bij Excelsior'31 wint lastige uitwedstrijd van Berkum (0-1)

* Reactie Rick Hemmink

* Reactie Jos van der Veen

* Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31-trainer Jos van der Veen koos voor Rick Hemmink als spits. De overige 10 basisspelers waren dezelfde als een week geleden tegen DETO. Op de bank zaten: Mart Nieuwenhuis (k), Stijn Beverdam, Matthijs Seppenwoolde, Dérian Reinders, Stan ter Haar, Patrick Maneschijn en Givan Werkhoven.

De beginfase van de wedstrijd was rommelig van beide kanten. Het duurde daarom ook even, voordat er een kans voorbij kwam die de samenvatting van Excelsior’31 TV haalde.

Osama Ben Kaddour had in de 18e minuut de primeur. Na een snelle combinatie met Vincent Schmidt en Steff Kaptein, kwam de bal bij de behendige linksbuiten. Zijn schot, schuin voor doelman Huib Veurink, ging niet ver genoeg de hoek in. De doelman kreeg zijn vuisten achter de bal.

Het was een fase waarin Excelsior’31 de lakens uitdeelde en de thuisploeg in het defensief dwong. In de 19e minuut werd er net buiten het strafschopgebied een overtreding gemaakt op Coplan Soumaoro.

Voor Rick Hemmink was het een mooie mogelijkheid om zijn doelpuntentotaal verder op te krikken. De gelegenheidsspits deed weinig fout. Hij krulde de bal om de muur en buiten bereik van de Berkum-doelman. De paal stond de 0-1 in de weg.

Kort voor en kort na het halve uur, kon Excelsior’31 opgelucht ademhalen. Bij het eerste moment in de 28e minuut bracht Mike van Ekeren vanaf de linkerkant de bal voor het doel van Excelsior’31. De bal ging bij de eerste paal aan de neus van Excelsior’31-doelman Kevin Reimink voorbij. Ook de inglijdende Dennis Horstman kon bij de verre paal de bal niet binnenwerken.

Drie minuten later kwam Berkum er op de counter gevaarlijk uit. Vince van den Akker verplaatste de bal naar links, zodat Mike van Ekeren voor kon geven. Berkum-spits Lars Miedema stond klaar om de bal in te tikken. Niek Davina stak daar een stokje voor.

Waar een eigen doelpunt in een dergelijke situatie snel gemaakt is, gleed de routinier van Excelsior’31 slim langs de bal. Het effect daarvan was Miedema niet meer aan afwerken toekwam.

Osama Ben Kaddour (minuut 33 en 40) en Steff Kaptein (minuut 34) kwamen wel aan afronden toe. Ben Kaddour trok naar binnen. Zijn schot ging via de rug van Berkum-clubman  Marc van der Meulen een andere richting op. Steff Kaptein werd door Kelvin

Veensma bediend. Kaptein probeerde het in de korte hoek en had geen succes. Ben Kaddour zijn volgende inzet ging in het zijnet.
Excelsior’31 had zichzelf nog niet beloond, maar deed dit in de 44e minuut wel. Coplan Soumaoro liet zien een vlammend schot in zijn linkervoet te hebben. De bal zeilde naar de bovenhoek en ging via de vuisten van Huib Veurink tegen de lat.

Topscorer van de Vierde Divisie, Rick Hemmink, stond vervolgens op de juiste plek en maakte daar ook kundig gebruik van. Hij aarzelde niet en schoot de bal overtuigend in de korte hoek binnen: 0-1. Het was alweer zijn 11e doelpunt.

De climax van de wedstrijd zat in de laatste 25 minuten. Berkum had op het eigen veld dit seizoen nog niet verloren en wilde deze reeks koste wat kost verlengen.

Lars Miedema kwam in de 77e minuut, in een tegenstoot waarin Berkum veel ruimte kreeg, de kans om van afstand te schieten. Een reflex van Kevin Reimink voorkwam de gelijkmaker.

Met Walter Dias Nzasi er al aanspeelpunt bij, voerde Berkum de druk nog verder op. De fysiek sterke oud-Excelsior’31-speler legde in de 82e minuut de bal terug op Lars Miedema. Ook dit keer was Kevin Reimink de man die de bal uit het doel ranselde en zijn ploeg op de been hield.

Omdat Excelsior’31 met wat kansen tussendoor de score niet groter maakte, bleef het tot spannend tot op het eind. In de 89e minuut schakelde Marc van der Meulen zich aanvallend in. Hij gaf vanaf de linkerkant voor. De bal werd ingekopt door Lars Miedema. Kevin Reimink kon de bal klemvast pakken.

Met een uiterst goed getimede ingreep van Kelvin Veensma in het eigen strafschopgebied, in de 93e minuut, liet de Excelsior’31-aanvoerder blijken er maar 1 ploeg als winnaar van het veld zou stappen. Dit gebeurde ook. De ploeg van Jos van der Veen kon 3 belangrijke punten bijschrijven.

Koploper Excelsior’31 speelt in 2023 nog 2 wedstrijden, tegen 2 directe achtervolgers. Zaterdag 9 december wordt de eerste seizoenshelft afgesloten met een uitwedstrijd in en tegen Scherpenzeel. Aanstaande zaterdag 2 december is de laatste thuiswedstrijd van dit kalenderjaar. Rohda Raalte, de huidige nummer 4 van de ranglijst komt op bezoek. De wedstrijd op De Koerbelt begint om 14:30 uur.

Berkum - Excelsior’31: 0-1 (0-1)