Excelsior'31 periodekampioen na overwinning op TVC'28 (5-2)

Foto bij Excelsior'31 periodekampioen na overwinning op TVC'28 (5-2)

* Reactie Haris Memic

* Reactie Simon Seppenwoolde

* Reactie Jos van der Veen

* Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31-trainer Jos van der Veen had voor het duel tegen TVC’28 de nodige personele problemen. Zo kon hij naast de langdurig geblesseerd geraakte Alex de Jong ook niet beschikken over doelman Kevin Reimink, middenvelder Stan ter Haar en aanvaller Osama Ben Kaddour. Mart Nieuwenhuis was de vervanger onder de lat. Haris Memic werd linksachter geposteerd, Niek Davina vergezelde Tim van de Berg centraal achterin en op het middenveld kwam een plek vrij voor Coplan Soumaoro. Op de bank zaten: Frank Beltman (k), Stijn Beverdam, Vincent Schmidt, Dérian Reinders en Simon Seppenwoolde.

Dat het met de saamhorigheid in de selectie goed zit, bleek wel toen de elftallen het veld betraden. De Excelsioren staken de onfortuinlijke Alex de Jong, hem met een shirt met rugnummer 12, een hart onder de riem. De toeschouwers op de goed gevulde tribune sloten zich aan met een warm applaus.

Het eerste fluitsignaal van Maurice Paarhuis was voor Excelsior’31 de start van de jacht op een vroeg doelpunt. TVC’28 probeerde de gelederen zo goed mogelijk gesloten te houden.

De eerste schermutselingen voor het Tubberger-doel waren er in de in de 3e minuut. Rick Hemmink kwam met de bal het strafschopgebied binnen en wist vanuit een lastige hoek de bal richting het doel te krijgen. Hij verdiende een hoekschop. De bal die Steff Kaptein voorkrulde ging via het hoofd van Givan Werkhoven over het doel.

Voor TVC’28 waren de kansen in de beginfase spaarzaam. Excelsior’31-doelman Mart Nieuwenhuis werd in de 8e minuut voor het eerst getest. Hij keerde een vrije trap van Okke Schepers.

In de 10e minuut deed Excelsior’31 verwoede pogingen om het scorebord in beweging te krijgen. Eerst was het Rick Hemmink die na een slim hakballetje van Givan Werkhoven net niet aan afronden toekwam, vervolgens kwam Steff Kaptein na combinatiespel in schietpositie.

De doelpoging ging via de vuisten van Wouter Goos het veld weer in.  Nog in dezelfde minuut miste een voorzet van Steff Kaptein maar net het hoofd van Rick Hemmink. TVC’28 wist het doel nog  steeds schoon te houden.

Door onzorgvuldigheid en het natte veld, bleven de grote kansen daarna een tijdje uit. Het was uitgerekend TVC’28, dat als onderliggende partij de score opende. Uit een ingooi kwam Okke Schepers op de achterlijn in duel met Kelvin Veensma. Schepers was hem te slim af bracht de bal vanaf links voor op Sam Holsink.

De aanvaller, die het strafschopgebied binnenliep aarzelde geen moment en nam de bal op de slof. Met een enorme vaart ging de bal voorbij aan Mart Nieuwenhuis in de verre hoek het doel in: 0-1. Het appeleren van Veensma voor een mogelijke achterbal mocht niet baten.

Excelsior’31 zou Excelsior’31 niet zijn als deze tegenvaller niet razendsnel gerepareerd zou worden. Haris Memic pikte in de 30e minuut de bal op het middenveld op en stoomde na een een-tweetje met Niels Leemhuis door richting de achterlijn. De puntgave voorzet die van zijn linkervoet kwam was een prooi voor Rick Hemmink. Hij kopte raak en liet TVC'28-doelman Wouter Goos kansloos: 1-1.

Nog voor rust had Excelsior’31 de voorsprong te pakken. In de 38e minuut stond Steff Kaptein bij de vlag om een corner te nemen. De bal kwam bij Haris Memic. De kopbal van de verdediger werd gekeerd door Wouter Goos. Dit lukte de TVCV’28-doelman niet zonder een rebound weg te geven. Tim van de Berg stond op de juiste plek om binnen te schieten: 2-1.

Kort voor rust wist TVC’28 ook nog een keer gevaarlijk voor het doel van Excelsior’31 op te duiken. Uit een slim geplaatste vrije trap kopte de meegekomen Koen Fleer over het doel van Mart Nieuwenhuis. Niet veel later kon Okke Schepers de Excelsior’31-doelman van afstand ook testen.

Excelsior’31 had kort voor rust de marge nog kunnen vergroten. Na een mooie combinatiereeks aan de linkerkant stak Haris Memic in de diepte Rick Hemmink weg. De aanvallende middenvelder kwam na het omspelen van de doelman net tekort om de bal binnen te tikken.

TVC’28 zat nog aan de broekspijp van Excelsior’31. De thuisploeg maakte bij de start van de tweede helft kenbaar de blauwwitten vlot af te willen schudden.

Haris Memic liet zich in de 48e minuut opnieuw op aanvallend vlak zien. Hij dribbelde in en lanceerde Givan Werkhoven. De Excelsior’31-spits kapte zijn tegenstander uit en schoot op doel. Een knappe redding van de TVC’28-doelman volgde. Net als een rebound. Steff Kaptein kwam in volle vaart aangelopen en nam de bal vanuit de stuit op de slof. Hij kreeg de bal niet tussen de palen.

Een tweede grote kans net na rust volgde snel. Een goede onderschepping werd gevolgd door een dieptepass op maat van Kelvin Veensma. Givan Werkhoven deed wat hij moest doen. Hij zag de meegelopen Jasper Veltkamp en bood de bad op een presenteerblaadje aan.

Veltkamp pakte het presentje niet uit. Hij handelde niet snel genoeg en zag het grote doel kleiner worden. Veltkamp schoof de bal naast het doel.

Simon Seppenwoolde moest er aan te pas komen om Excelsior’31 in de 67e minuut in veilige haven te schieten. De aanvaller die zich op de bank aan het verbijten is, gaf  koud in het veld het beste antwoord dat hij kon geven. Na een scherpe voorzet vanaf rechts van Steff Kaptein kwam troefde hij bij de eerste paal zijn belagers af. In de korte hoek was het raak: 3-1.

Dat TVC’28 vrijuit kan spelen lieten ze in de 76e minuut zien. De kortste weg naar het doel werd gekozen. Invaller Stef Snijders werd in stelling gebracht. Hij wist de bal onder Mart Nieuwenhuis door te wurmen. TVC’28 kwam verrassend terug tot  3-2.

Invaller Jeffrey Huizinga had in de 76e minuut zelfs de 3-3 op de schoen. Schuin voor het doel van Mart Nieuwenhuis probeerde hij het in de lange hoek. Met de voeten redde de Excelsior’31-doelman de meubelen.

Excelsior’31 profiteerde in de tegenaanval die daarop volgde optimaal van de ruimte die er lag. Steff Kaptein leek zichzelf bij de doelpuntenmakers te voegen. Het was Koen Fleer die dat op de doellijn voorkwam. De ingreep was niet afdoende. Simon Seppenwoolde was er snel bij en maakte zijn 2e van de middag: 4-2.

In de 87e minuut veerde het thuis- en uitpubliek op bij een wissel van Excelsior'31. Stijn Beverdam stond klaar om na een jaar blessureleed zijn rentree te maken. Kelvin Veensma verliet het veld en droeg de aanvoerderband aan hem over. Stijn Beverdam is terug!

Het slotstuk kwam opnieuw van Simon Seppenwoolde. Een diepe pass van Tim van de Berg kwam bij Rick Hemmink. De C van de ABC was voor de gretige aanvaller. Hij liep de voorzet binnen: 5-2.

Met de overwinning pakt Excelsior’31 de periodetitel. Door het late doelpunt van DETO bij Scherpenzeel (1-1), neemt Excelsior’31  ook de koppositie over. Volgende week speelt Excelsior’31 een uitduel in Groningen, tegen Be Quick 1887. De wedstrijd op sportpark Esserberg begint om 16:15 uur.

Excelsior’31 - TVC’28: 5-2 (2-1)

29. Sam Holsink 0-1
30. Rick Hemmink 1-1
38. Tim van de Berg 2-1
67. Simon Seppenwoolde 3-1
76. Stef Snijders 3-2
82. Simon Seppenwoolde 4-2
89. Simon Seppenwoolde 5-2