Excelsior'31 en VVOG Harderwijk aan elkaar gewaagd (2-2)

Foto bij Excelsior'31 en VVOG Harderwijk aan elkaar gewaagd (2-2)

* De samenvatting van VVOG TV

* Reactie Steff Kaptein

* Reactie Jos van der Veen

* Verslag van Martin Klaassen

Voor de wedstrijd tussen koploper Excelsior’31 en eerste achtervolger VVOG koos Excelsior’31-trainer Jos van der Veen voor de vertrouwde namen. Jasper Veltkamp had zich in basiself gespeeld. Dit ging ten koste van Osama Ben Kaddour. Naast hem op de bank zaten: Mart Nieuwenhuis (k), Haris Memic, Coplan Soumaoro, Dérian Reinders, Stan ter Haar en Simon Seppenwoolde.

Op een druk bezocht sportpark De Strokel, met heel veel Rijssenaren langs de lijn, gaven de ploegen elkaar in het begin van de wedstrijd weinig ruimte. De belangen waren groot en dat was te merken. Doordat het voorzichtigheid troef was en de kuitenbijters hun werk deden bij het afjagen van de bal, waren de kansen schaars.

In de 16e minuut wist Excelsior’31 voor het eerst voor een moment van gevaar te zorgen, toen Steff Kaptein een corner voor de pot slingerde. De bal vloog voorbij alle potentiële bestemmingen.

Het duurde tot de 28e minuut voor er een eerste schietkans te noteren viel. De linksbuiten van VVOG, Elikia Mbinga waagde zijn kans van net buiten het strafschopgebied. Excelsior’31-doelman Kevin Reimink kon de afzwaaiende bal nakijken.

Een minuut kwam Excelsior’31 er ook gevaarlijk uit. Na een voorzet vanaf de linkerkant van Jasper Veltkamp kwam Niek Davina met een vlammend schot. De bal ging via een VVOG-verdediger naast het doel.

Excelsior’31 kwam er naarmate de eerste helft vorderde steeds beter in. Het percentage balbezit steeg en ook de mogelijkheden voor het Harderwijker-doel volgden.

Na een versnelling aan de linkerkant van Givan Werkhoven kwam de bal in de 34e minuut via Jasper Veltkamp bij Rick Hemmink. De topscorer van Excelsior’31 schoot uit de draai naar het doel. De bal werd getoucheerd en ging via de paal het veld weer in.

Jasper Veltkamp zag dit gebeuren en snelde naar de bal. Hij kwam erbij, maar kon de bal niet de juiste richting meegeven. VVOG kwam daarmee goed weg.

De weg naar meer lef tonen was ingezet. In de 36e minuut kreeg VVOG een vrije trap net buiten het strafschopgebied. De muur stond een poging tussen de palen in de weg.

Uit de corner die daaruit volgde kwam VVOG-spits Joshua Patrick bij de tweede paal aan koppen toe. De bal eindigde in het zijnet.

Het venijn bleek in het slot van de eerste helft te zitten. Een blinde bal naar voren van VVOG-back van Brian van Hooff werd door Niek Davina uit de lucht direct de diepte ingestuurd. De kant van Steff Kaptein lag ineens helemaal open.

Kaptein trok met de bal richting het doel en schoot oog-in-oog met de ervaren VVOG-doelman Manuel Hoogewoning de bal in de verre hoek binnen: 0-1.

Het was het doelpunt dat de wedstrijd goed kon gebruiken. In de tweede helft ontbrandde de topper in de Vierde Divisie B op alle vlakken.

Allereerst kwam Jasper Veltkamp in de 48e minuut met een fraaie actie. Hij glipte met een fraaie versnelling tussen Jeffrey Snijders en Max Leeflang door. De afronding liet te wensen over. De bal richting de rechterhoek was een eenvoudige prooi voor Hoogewoning.

Excelsior’31 voelde dat dit het moment was om de wedstrijd naar zich toe trekken. Alex de Jong was in de 52e minuut met een schot vanaf een meter of 20 bijzonder dichtbij. Hij kreeg de bal uit de nasleep van een vrije trap voor de voeten. De bal miste het doel op een halve meter.

Twee minuten later sloeg voor Alex de Jong het noodlot toe. Hij zette een tackle in op Joshua Patrick en verdraaide daarmee zijn knie. Onder luid applaus en een steunbetuiging van de speaker ging de onfortuinlijke Excelsior’31-verdediger per brandcard van het veld.

De Rijssenaren lieten zich door dit moment niet van de wijs brengen. In de 66e minuut was een verdubbeling van de score heel dichtbij. Na goed voorwerk van Niels Leemhuis ontsnapte Givan Werkhoven aan de Harderwijker-aandacht.

De Excelsior’31-spits ging de zestienmeter in, omspeelde zijn tegenstander en gaf de bal keurig af op Coplan Soumaoro. Het schot ging via een VVOG-been en de rug van Jasper Veltkamp over het VVOG-doel.  De pech kon voor Excelsior’31 bij dit moment niet groter zijn.

VVOG bleef daardoor in de wedstrijd en gooide alle remmen los. De intensiteit nam toe. Het werd ook grimmiger. Vlijmscherpe tackles,  het elkaar uit de tent lokken, alle ingredienten die bij een topwedstrijd kunnen horen kwamen naar voren. Scheidsrechter Raymond Meilink had er zijn handen aan vol.

In de 75e minuut profiteerde VVOG van balverlies van Coplan Soumaoro. De snelle Moi Thuk Shong ging op snelheid voorbij Haris Memic, maar kreeg de bal niet voorbij Kevin Reimink.

Uit de hoekschop die daaruit volgde was het alsnog raak. Een kopbal van Jeffrey Snijders werd door Dérian Reinders op de lijn gekeerd, maar kwam terecht bij Max Leeflang. Hij gaf het laatste zetje: 1-1.

Het volgende moment van gevaar kwam eveneens uit een hoeschop, maar dan aan de andere kant. Met het terugkoppen van Memic op Tim van de Berg, ontstond er in de 78er minuut een kans. De centrale verdediger van Excelsior’31 kon niet goed genoeg bij de bal komen om de VVOG-doelman te laten zweten.

Hoogewoning moest in de 83e minuut meer moeite doen om de bal te keren. Het was invaller Osama Ben Kaddour die naar binnen sneed en het vanaf de rand van het strafschopgebied in de lange hoek probeerde.

Voor de kans die daarop volgde voor Excelsior’31 moest de VVOG-doelman alles uit de kast halen om het doel schoon te houden. Uit een voorzet vanaf de rechterkant van Dérian Reinders dook Steff Kaptein met zijn hoofd naar de bal.

De bal zou onder de lat binnenslaan als Manuel Hoogewoning zijn katachtige reflex achterwege had gelaten. De gelijke stand bleef staan.

VVOG en Excelsior’31 gooiden het in de slotminuten van de wedstrijd niet op een akkoordje. De teams wilden elkaar maar al te graag verslaan.

In de 91e deed VVOG-invaller Job Hoogedoorn zijn uiterste best om, na een snelle uitval over de linkerkant, matchwinner te worden. Excelsior’31-doelman Kevin Reimink werkte daar met een redding in de korte hoek niet aan mee.

Opnieuw sloeg VVOG toe uit een dood spelmoment. Bij een verre ingooi stond de Excelsior’31 achterhoede niet goed opgesteld. Daardoor kon de 37-jarige Joshua Patrick laten zien nog geen stramme spieren te hebben. Met een omhaal maakte hij in de 92e minuut de 2-1 voor de thuisploeg.

De euforie onder de Harderwijkers, die massaal over de boarding sprongen was groot. De koppositie lonkte.
Door het vele oponthoud, duurde de tweede helft net geen uur. Scheidsrechter Meilink had nog 6 extra minuten op zijn horloge staan.

Het werden 6 hete minuten. In de 94e minuut sloeg de vlam in de pan toen Vincent Schmidt tegenstander Jeffrey Snijders omverkegelde. Na een opstootje en enkele kaarten kreeg Excelsior’31 na 97 minuten en 40 seconden spelen nog 1 kans. Kelvin Veensma stond klaar voor een hoekschop.

Ook Excelsior’31-doelman Kevin Reimink was mee. Veensma bracht de bal voor en de bal kwam bij Reimink. De doelman kopte de bal richting de tweede paal. Daar dook Steff Kaptein op. Met uiterste precisie kopte hij de bal binnen: 2-2!

Nu konden de Rijssenaren juichen. Excelsior’31 had, zoals vaker dit seizoen, veerkracht getoond.

Met de puntendeling houdt Excelsior’31  belager VVOG achter zich. Scherpenzeel is na een overwinning op Be Quick 1887 de nieuwe nummer 1 omdat het een beter doelsaldo heeft.

Aanstaande zaterdag 4 november speelt Excelsior’31 tegen promovendus TVC’28. De promovendus uit Tubbergen heeft een goede competitiestart en staat knap in het linkerrijtje op een 8e positie. De wedstrijd op sportpark De Koerbelt begint om 14:30 uur.

VVOG  Harderwijk - Excelsior’31 2-2 (0-1)