Excelsior'31 koploper na late overwinning op Longa'30 (4-3)

Foto bij Excelsior'31 koploper na late overwinning op Longa'30 (4-3)

* Reactie Stan ter Haar

* Reactie Vincent Schmidt

* Reactie Jos van der Veen

*Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31 had ten opzichte van de gewonnen wedstrijd bij Buitenpost (0-2) tegen Longa’30 dezelfde spelers aan de aftrap staan. Excelsior'31-trainer Jos van der Veen kan vanaf nu ook een beroep doen op Stan ter Haar. De 20-jarige middenvelder verliet op zijn 13e de jeugdopleiding om voor zijn kans in het profvoetbal te gaan. Omdat hij bij Jong Almere City weinig perspectief had, besloot hij terug te keren op het oude nest. Naast hem op de bank zaten: Mart Nieuwenhuis (k), Haris Memic, Coplan Soumaoro, Dérian Reinders, Jasper Veltkamp en Simon Seppenwoolde.

Een thuiswedstrijd van Excelsior’31 staat dit seizoen garant voor spektakel. Tegen zondagvereniging Longa’30 was dit niet anders.

Excelsior’31 nam in de eerste helft het heft in handen. Dit resulteerde in de 9e minuut tot de eerste kans. Na een kort genomen hoekschop kwam de bal voor de voeten van clubtopscorer Rick Hemmink. De ervaren middenvelder schoot de bal in het zijnet.

De volgende aanval kwam al snel. Osama Ben Kaddour zette vanaf de linkerkant een dribbel in en probeerde Steff Kaptein in kansrijke situatie voor het doel te zetten. De opzet slaagde bijna. Kaptein werd afgestopt en de bal bleef op een meter of 14 liggen.

Voor Givan Werkhoven was dit goed nieuws, omdat hij snel bij de bal kon zijn. Na drie stappen richting de bal kon hij schieten en dit deed hij met succes. De bal ging in de linkerhoek: 1-0.

De thuisploeg ging verder en wilde de overwinning tijdig veiligstellen. De mee opgekomen Vincent Schmidt probeerde het in de 12e minuut van net buiten het strafschopgebied. De bal ging over.

In de 21e minuut bereikte Niek Davina na het snel verleggen van de bal Steff Kaptein. De rechteraanvaller kon schuin richting Longa’30-doelman Dyon Esink lopen en kreeg een grote mogelijkheid. De Longa’30-doelman maakte zich breed en Kaptein schoot tegen hem aan.

Ook aanvoerder Alex de Jong liet zich in de 32e minuut op aanvallend gebied gelden. Uit een vrije trap van Niels Leemhuis kwam hij in schietpositie. Zijn inzet ging, gehinderd door teamgenoot Rick Hemmink, langs het doel van de tegenstander.

Longa’30 had tot de 34e minuut nog geen enkel wapenfeit kunnen overleggen. In die minuut lieten de gasten uit Lichtenvoorde wel direct zien hoe het moet. Via de rechterkant van het veld kwam de bal via Mart Hummelink en Xander Lubbers bij Kevin Wagenaar.

Hij aarzelde niet en schoot de bal op de rand van het strafschopgebied tegendraads en buiten bereik van Excelsior’31-doelman Kevin Reimink binnen: 1-1.

Een tegenvaller was dit wel, maar van slag was Excelsior’31 niet. De achterstand werd alweer snel omgebogen. In de 41e minuut kwam de bal na voorwerk van Steff Kaptein en Niek Davina uit bij Kelvin Veensma.

De rechtsback bracht de bal vanaf de zijlijn voor het doel. Rick Hemmink stapte een paar passen naar achteren en bracht zichzelf in positie om te koppen. Dit deed hij uitmuntend. De bal ging diagonaal naar de lange hoek: 2-1.

Longa’30 kreeg net voor het rustsignaal nog een kans. Doelpuntenmaker Wagener kon met de punt van zijn schoen een diepe bal richting het doel verlengen. De bal kwam in het gezicht van Reimink. Het gevaar was daardoor geweken.

Het eerste moment van gevaar in de tweede helft kwam van de ploeg van trainer Dennis van Toor. Thomas Keperien gaf de bal diep op teamgenoot Rick Bosma. Kevin Reimink was alert. De Excelsior’31-doelman kwam op het juiste moment om de bal voor de middenvelder weg te plukken.

Een persoonlijke fout van Tim van de Berg zorgde ervoor dat Longa’30 langszij kwam. De Excelsior’31-verdediger produceerde een zachte terugspeelpass die tussen Alex de Jong en Kevin Reimink bleef hangen. Thom Berendsen pakte het cadeautje gretig uit en verschalkte Reimink: 2-2.

Lang kon Longa’30 niet van de stand genieten. Twee minuten later kwam Excelsior’31 opnieuw op voorsprong. Jasper Veltkamp bewees als invaller opnieuw zijn waarde. Hij wist na het goed terugleggen van de bal van Steff Kaptein Longa’30-doelman Dyon Esink met een geplaatste schuiver te verslaan: 3-2.

De buit voor Excelsior’31 bleek vervolgens nog allesbehalve binnen te zijn. In de 72e minuut kon Longa’30 weer juichen. Bij een hoekschop was Excelsior’31-doelman Reimink niet de baas over de situatie. Ook de vele teamgenoten voor neus konden niet verhinderen dat Thom Berendsen van dichtbij zijn tweede treffer van de middag maakte: 3-3.

Excelsior’31 hielp de tegenstander andermaal in het zadel, maar gaf in het restant van de wedstrijd niet op. Stan ter Haar, die in de 66e minuut zijn debuut maakte, gaf met zijn invalbeurt zijn visitekaartje af. Met veel zelfvertrouwen gaf hij een positieve impuls aan het spel.

Na eerder al een mooie pass met de buitenkant van de voet verstuurd te hebben, was hij in de 76e minuut zelf dichtbij een doelpunt. Hij kreeg de bal van Steff Kaptein en schoot naar de korte hoek. De bal werd ternauwernood door de Longa’30-doelman uit de hoek gehouden.

In de 78e minuut kreeg Excelsior’31 een nieuwe kans op de volle buit aan punten. Stan ter Haar won op het middenveld op fysieke kracht zijn duel. Steff Kaptein was daarna opnieuw de man van de assist. Het lukte Givan Werkhoven niet om in een lastige situatie de bal in het doel te sturen.

Het slot van de wedstrijd verliep rommelig. Excelsior’31 ging iets te gehaast te werk, maar het gaf niet op. Dérian Reinders, die samen met Simon Seppenwoolde, op het laatste moment nog inviel, lukte het om in de extra tijd van de wedstrijd beslissend te zijn. Hij werd na een mooie actie aan de rechterkant van het strafschopgebied door Mattheys Kuipers gevloerd.

Vincent Schmidt ging achter de bal staan. Iedereen wist dat dit het laatste moment van de wedstrijd zou zijn. Schmidt koos ervoor om de bal hard voor het doel te langs te schieten.

De bal ging het overvolle strafschopgebied in en kaatste via het scheenbeen van Coplan Soumaoro richting de doellijn. Daar stond Jasper Veltkamp klaar om het laatste zetje te geven. De bal lag in het doel, de feestvreugde was enorm. Excelsior’31 had het zichzelf enorm moeilijk gemaakt, maar trok de overwining in extremis naar zich toe.

Omdat Scherpenzeel op eigen veld  genoegen moest nemen met een 2-2 gelijkspel tegen TVC’28, gaat Excelsior’31 de competitiebreak in als koploper. Scherpenzeel en VVOG volgen op 2 punten. Aanstaande zaterdag speelt Excelsior’31 in de eerste ronde van de Districtsbeker tegen 2e Klasser WVF uit Zwolle. Het duel op sportpark De Koerbelt begint om 14:30 uur.

Zaterdag 28 oktober gaat de competitie verder. Dan staat in Harderwijk de topper tegen VVOG op het programma. De wedstrijd op sportpark De Strokel begint om 15:00 uur.