Excelsior'31 niet voorbij veerkrachtig Pelikaan S (3-3)

Foto bij Excelsior'31 niet voorbij veerkrachtig Pelikaan S (3-3)

*Verslag van Martin Klaassen

Excelsior’31-trainer Jos van der Veen besloot bij de verre uitwedstrijd in Oostwold, tegen Pelikaan S, geen wijzigingen door te voeren in zijn basiselftal. Op de bank zaten: Mart Nieuwenhuis (k), Lars Nijeboer, Coplan Soumaoro, Emilio Solino Overmars, Steff Kaptein en Simon Seppenwoolde.

Na nog geen minuut op de klok was de eerste wissel in de wedstrijd al een feit. De wedstrijdbal was lek en werd vervangen. Met het goed gevulde nieuwe exemplaar wist Excelsior’31 wel raad. De druk op de thuisploeg werd opgevoerd.

Dérian Reinders kreeg 1 op 1 met Stefan van der Lei een mooie kans om de score te openen. De Pelikaan S doelman hield voorlopig zijn doel schoon. Nog in de eerste 10 minuten probeerde Rick Hemmink het ook nog. Zijn schot ging recht op de doelman af.

Excelsior’31 draaide de duimschroeven aan, maar kreeg de Groningers nog niet op de knieën. De bal ging vaak via een voorzet het strafschopgebied en een woud aan benen in, maar kwam er telkens weer uit zonder averij voor de thuisploeg.

Pelikaan S, dat met John van Dalen (37), Jan Hooiveld (36), Omar Kavak (34), Jeroen Haan (34), Johnny de Vries (33) en Jelle Wagenaar (34) een schat aan ervaring op hoog amateurniveau in huis had, loerde op de tegenaanval. Excelsior’31 hield het balbezit, dus het bleef vooral bij loeren.

De thuisploeg bleef betrekkelijk goed op de been. In de 22e minuut kwam Dérian Reinders aan de zijkant door. Zijn voorzet kwam bij Givan Werkhoven. De poging van de spits ging naast het doel.

Na een half uur spelen kwam Pelikaan ook een paar keer dichterbij het doel van Excelsior’31-doelman Kevin Reimink. Zo moest Niek Davina een schot tegenhouden. De hoekschop die daarop volgde zorgde voor gevaar. De bal ging maar net voorlangs het Excelsior’31-doel.

Een foute pass van Kelvin Veensma zorgde voor een volgend moment van attentie. Kevin Reimink stond aan het eind van een snelle counter van de thuisploeg.

Het beeld van de eerste helft bleef toch duidelijk overeind: Excelsior’31 probeert en Pelikaan S hield tegen.

Dat Excelsior’31 van meer markten thuis is, liet het kort voor rust zien. Het was niet verrassend dat Osama Ben Kaddour opnieuw het goudhaantje was. Met zijn specialiteit van het huis schoot hij van afstand de 0-1 binnen.

Het had even later nog mooier kunnen worden, toen Givan Werkhoven alleen voor de keeper kwam te staan. Doelman Van der Lei was op zijn post om het gevaar op tijd te neutraliseren.

De start van de tweede helft was niet zoals Excelsior’31 die voor ogen had. Een gele kaart van Ben Kaddour was te overzien, maar de gelijkmaker in de 51e minuut was een fikse tegenvaller. Fabian Stevens liet net als Ben Kaddour zien over een goed afstandsschot te beschikken. Reimink had geen antwoord paraat: 1-1.

Een volgende tik kwam al snel. Kevin Reimink kreeg in de 55e minuut een bal niet onder controle. Het was Jeroen Haan die er als de kippen bij was om de bal binnen te werken: 2-1. De slordigheden na rust van Excelsior’31 werden genadeloos afgestraft.

Te lang bij de pakken neerzitten hoort dit seizoen niet bij de Rijssenaren. Dit werd kracht bijgezet met het tweede doelpunt van Osama Ben Kaddour. Op aangeven van Givan Werkhoven maakte hij in de 60e minuut zijn 2e doelpunt van de wedstrijd en alweer zijn 5e treffer van het seizoen.

Excelsior’31 ging op jacht naar de winst en was met Rick Hemmink dicht bij een voorsprong. Hemmink kreeg een uistekende kans, maar had zijn vizier niet zo goed op scherp als in de wedstrijd tegen MASV.

Er kwam alsnog een voorsprong. Aanvoerder Kelvin Veensma liet bij een vrije trap net buiten het strafschopgebied zien over een fijnbesnaarde rechter te beschikken. Hij krulde de bal over de muur in de linker bovenhoek: 2-3.

Nu moest Pelikaan S in het laatste kwartier uit hun hok komen. Het forceren had in de 83e minuut effect. Uit een hoekschop viel in de 83e minuut de gelijkmaker toch nog binnen. Nadat hij eerder voor SVZW en SC Genemuiden een plaaggeest voor Excelsior’31 was, deed Omar Kavak Excelsior'31 nu pijn namens Pelikaan S. Uit een hoekschop bracht hij de 3-3 eindstand op het wedstrijdformulier.

Door het gelijke spel en de overwinningen van VVOG Harderwijk, TVC’28 en Scherpenzeel zakt Excelsior’31 van de 1e naar de 4e plek. Aanstaande zaterdag speelt Excelsior’31 op sportpark De Koerbelt tegen de nummer 15 op de ranglijst Heino. De wedstrijd begint om 14:30 uur.

Gele kaart
Johnny de Vries (Pelikaan S), Osama Ben Kaddour (Excelsior’31)

Opstellingen
Pelikaan S: Stefan van der Lei, Jelle Wagenaar, John van Dalen (57. Awaab Khider), Johnny de Vries, Danny Harms (75. Ashraf Hezam), Farid Balvaneh, Fabian Stevens, Kasper Oldenburger, Jan Hooiveld, Jeroen Haan, Omar Kavak

Excelsior’31: Kevin Reimink, Kelvin Veensma, Tim van de Berg, Alex de Jong, Vincent Schmidt, Niek Davina, Niels Leemhuis, Rick Hemmink (67. Coplan Soumaoro), Dérian Reinders, Givan Werkhoven, Osama Ben Kaddour (81. Steff Kaptein)

Er was bij Pelikaan S - Excelsior'31 geen camera aanwezig. Er volgt van deze wedstrijd dus geen samenvatting op Excelsior'31 TV.

Kalender icoon zondag 24 september 2023 12:30 / Het eerste