Excelsior'31 ontsnapt aan nederlaag tegen SDV Barneveld (2-2)

Foto bij Excelsior'31 ontsnapt aan nederlaag tegen SDV Barneveld (2-2)

* Reactie Osama Ben Kaddour

* Reactie Jos van der Veen

* Verslag van Martin Klaassen

Voor de eerste competitiewedstrijd in de Vierde Divisie koos Excelsior’31-trainer Jos van der Veen voor 5 nieuwelingen in de basis. De van Heino overgekomen Kevin Reimink stond onder de lat, Tim van de Berg (vorig seizoen DVS’33) stond centraal achterin en Kelvin Veensma (vorig seizoen HSC’21) stond met de aanvoerderband om zijn schouder rechts achterin. Op het middenveld debuteerde Coplan Soumaoro (vorig seizoen DETO) en voorin mocht Osama Ben Kaddour (vorig seizoen SC Genemuiden) zijn kunsten vertonen. Op de bank zaten: Mart Nieuwenhuis (overgekomen van DETO), Niek Davina, Matthijs Seppenwoolde, Lars Nijeboer, Jasper Veltkamp, Rick Hemmink en Simon Seppenwoolde.

Rustig acclimatiseren in de nieuw gevormde competitie was er voor Excelsior’31 niet bij. Al na 3 minuten moest Excelsior’31-doelman Kevin Reimink in actie komen na een slippertje van Tim van de Berg. Het schot van Ricardo Mengerink ging via de voeten het veld weer in.

De ploeg van Dick Kooijman erachter dat een foutje ook een duur foutje kan worden. Een diepe bal van Niels Leemhuis werd verkeerd ingeschat door Maikel Jansen. Daardoor kon Osama Ben Kaddour in de 11e minuut opstomen richting het doel van Ruben van de Streek. Hij kwam verdediger Timo Schefczyk tegen, maar kapte hem uit, haalde de bal nog een terug onder de voet door en gaf de SDV Barneveld-doelman geen kans: 1-0.

Na het eerste kwartier, waarin Excelsior’31 in balbezit de mogelijkheden aan het onderzoeken was, maakte SDV Barneveld het Excelsior’31 bijzonder lastig. De beweeglijke voorwaartsen waren een plaag voor de Excelsior’31-achterhoede. Een gelijkmaker hing in de 15e minuut al in de lucht, toen Ricardo Mengerink van afstand zijn kans waagde. Zijn schot ging via de lat en de paal het veld weer in.

In de 19e minuut ontsnapte Excelsior’31 zelfs 2 keer. De eerste keer bracht het aluminium opnieuw redding, toen Shan Biwott een voorzet vanaf de linkerkant bij de tweede paal op zijn slof nam. De tweede kans in dezelfde minuut werd door Kelvin Veensma met een block onschadelijk gemaakt.

De dadendrang van de gasten bleef onveranderd. Ook in de 24e minuut was Kevin Reimink de redder in nood. Lammert Roosien was Haris Memic de baas en waagde zijn kans. Kevin Reimink dook de bal stijlvol uit het doel. Drie minuten later kon Excelsior’31 opgelucht ademhalen toen de vrije trap van Zakaria el Biyar niet op doel ging.

Het lukte niet goed om tot goede kansen te komen. In de 34e minuut lukte dit eindelijk weer een keer. Givan Werkhoven werd vanaf de linkerkant bereikt en speelde zich op de rand van het strafschopgebied knap vrij. Het door Sil Buikema geblockte schot ging naast, maar had ook zo binnen kunnen vallen.

Kort voor rust kreeg Excelsior’31 in korte tijd twee tegenslagen te verwerken. Eerst kreeg Coplan Soumaoro de rode kaart voorgehouden. Voor de neus van de assistent-scheidsrechter stond hij iets te fel op na een duel. De beweging met het hoofd werd aangemerkt als kopstoot.

De tweede tegenvaller was het tegendoelpunt. Na de generale repetitie die op de paal ging, lukte het hem in de 40e minuut in een identieke situatie wel. Hij schoot de voorzet vanaf links bij de tweede paal diagonaal binnen. Vincent Schmidt raakte de bal nog wel, maar kon de gelijkmaker niet meer voorkomen: 1-1.

Het gevoel waarmee de kleedkamer werd opgezocht werd toch nog positief. Na een vlammend schot van Osama Ben Kaddour en prachtige redding van Ruben van de Streek kwam er een hoekschop. Deze kwam van de voet van Vincent Schmidt bij de tweede paal bij Tim van de Berg. Hij kon van dichtbij scoren: 2-1.

Excelsior’31 kon niet veel anders dan de verdedigende stellingen stutten. Het was aan het uitstekend voor de dag komende SDV Barneveld om met een man meer de schade te repareren.

Het was Osama Ben Kaddour die voor Excelsior’31 de honneurs voorin waarnam. Hij schudde in de 50e minuut Shan Biwott en Maikel Jansen vakkundig van zich af. Het schot dat vanuit een moeilijke hoek volgde kon de SDV Barneveld-doelman niet in verlegenheid brengen. Hij hoefde niet in actie te komen.

In de 65e minuut had hij Excelsior’31 tegen de verhouding in een enorme dienst kunnen bewijzen. Uit een ingooi van Niek Davina en doortikwerk van Givan Werkhoven kwam hij oog-in-oog met Ruben van de Streek. Zijn inzet ging via de voeten de doelman het veld weer in.

De druk op Excelsior’31 werd in het laatste deel van het duel opgevoerd. In de 69e minuut kwam Lammert Roosien met een schuiver die voorlangs ging.

Een kwartier voor tijd stond de verdiende gelijkmaker toch op het bord. Duur balverlies van Haris Memic werd Excelsior’31 fataal. Invaller Thimo Vink onderschepte de bal, ging Memic voorbij en gaf voor. Na een slim overstapje van Kevin Greeven kwam Zakaria el Biyar met een droge schuiver: 2-2.

De 2-3 was in de laatste 10 minuten van de wedstrijd nog een aantal keer dichtbij. Thimo Vink en Kevin Greeven kwamen met hun pogingen in de buurt.

In de 89e minuut was Vincent Schmidt de held, door met een vlijmscherpe tackle de bal voor de doellijn weg te halen. Het zou voor Ricardo Mengerink anders een koud kunstje zijn om de voorzet van Thimo Vink binnen te schieten.

Dat het aluminium Excelsior’31 wel zeer goed gezind was, bleek in de 90e minuut. Zakaria el Biyar etaleerde van afstand zijn uitstekende traptechniek. De bal ketste tegen de lat. Ook in de rebound bleef Excelsior’31 na het wegboksen van de bal door Reimink overeind.

Het eindsignaal zorgde voor veel opluchting bij de thuisploeg. Met een gelijkspel mocht het de handen dichtknijpen.

Excelsior’31 - SDV Barneveld 2-2 (2-1)