Simon Seppenwoolde pegelt Excelsior’31 naar overwinning tegen VVOG (2-1)

Foto bij Simon Seppenwoolde pegelt Excelsior’31 naar overwinning tegen VVOG (2-1)

* Reactie Desney Bruinink

* Reactie Jurjan Wouda

*Verslag van Martin Klaassen

Door het drukke schema is het onvermijdelijk dat er ook gerouleerd moet worden. De jarige Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda liet routiniers Niek Davina en Hielke Penterman en jongeling Lars Nijeboer buiten zijn basiselftal. Daardoor mochten Lucas van Beek, Mirko Zwiers en Sander Thomas starten. Op de bank zaten: Emos Wensah (k), Niek Davina, Lars Nijeboer, Michel Gerriten Mulkes, Desney Bruinink en Simon Seppenwoolde.

De start van Excelsior’31 was stroef. VVOG begon opportunistisch en daar had de thuisploeg niet direct een antwoord op. In balbezit was er weinig rust, waardoor er geen tempo en structuur in het spel kwam. Dat Niels Leemhuis in de 13e minuut geblesseerd uitviel hielp ook niet mee.

Veel verder dan enkele dreigende situaties kwamen de Harderwijkers in het eerste kwartier niet. Net daarna wel. Op aangeven van Pernelly Biya vanaf de rechterkant, verlengde Derde Divisie-topscorer Jeremy de Graaf de bal. Excelsior’31-doelman Anthony van Zaltbommel had het hier bijzonder lastig mee. Zo lastig, dat de bal het contact met de doellijn achter hem bijna verloor. De VVOG’ers waren al aan het juichen, maar arbiter Nelissen greep niet in en assistent-scheidsrechter Malki hield zijn vlag omlaag.

Deze serieuze waarschuwing kreeg in de 21e minuut voor Excelsior’31 een vervelend vervolg. VVOG-middenvelder Rafik el Hamdi ging met zelfvertrouwen achter een vrije trap op een meter of 19 van het doel staan. Dat was niet ten onrechte. Hij maakte het met zijn poging zo moeilijk, dat Van Zaltbommel de bal niet uit de gevarenzone kreeg. De mee opgekomen Bruce Lucke stond klaar om de rebound binnen te schieten: 0-1.

Excelsior’31 herstelde zich vervolgens ‘best aardig’. Als Givan Werkhoven in de 26e minuut had gescoord had er ‘uitstekend’ gestaan. Op aangeven van Hakim Ezafzafi was hij de verdediging te snel af kon hij op VVOG-doelman Wouter Polhoud aflopen. Werkhoven had veel tijd en koos ervoor om in te houden en de bal richting de verre hoek te sturen. De bal ging via de buitenkant van de paal over de achterlijn.

VVOG kwam naarmate de eerste helft vorderde minder vaak voor het doel. In de 34e minuut leek de ploeg van interim-trainer Henk Drost gevaarlijk te worden. Aanvoerder Yassin Kurt legde aan, maar zag na zijn gepeperde schot doelpuntenmaker en ploeggenoot Lucke gehavend op de grond liggen.

In de minuten net voor rust zette Excelsior’31 alles op alles om met gelijke stand de kleedkamer op te zoeken. Op aangeven van Derian Reinders, zocht Sander Thomas de weg naar het doel. Hij kapte zijn tegenstander uit en liet de bal naar de linkerbovenhoek vertrekken. Het was aan VVOG-doelman Polhoud te danken, dat de Hardenwijkers hun voorsprong behielden.

Polhoud had in de 40e minuut geluk dat hij niet in actie hoefde te komen. Givan Werkhoven kreeg een uitstekende dieptepass van Lucas van Beek niet onder controle. Een klein beetje gefrustreerd, maar met een hoop aanknopingpunten ging Excelsior’31 met een 0-1 achterstand de rust in.

Het spelbeeld van de minuten voor de rust werd doorgetrokken in het kwartier na de pauze. In de 51e en 55e minuut kwam Givan Werkhoven tweemaal in een kansrijke positie. De spits, die een belangrijke spil is in het aanvalsspel van Excelsior’31, heeft ondanks zijn recente treffer tegen Sportlust’46 de laatste periode moeite om het net te vinden. Tweemaal lag Polhoud met zijn grote lijf goed in de weg.

Jurjan Wouda bracht een half uur voor tijd Niek Davina, Hielke Penterman en Niek Davina binnen de lijnen. Dit drietal bleek de juiste impuls om de wedstrijd te keren. Er kwam meer pressie en beweging in het spel. In de 66e minuut kreeg Hielke Penterman een goede kans op de gelijkmaker. De kans werd niet verzilverd, maar bracht een herkansing voor Hakim Ezafzafi. De linksbuiten aarzelfde niet en liet het net bollen: 1-1.

Het was aan de uitblinkende VVOG-doelman te danken, dat Excelsior’31 niet direct erop en erover ging. Givan Werkhoven bleef het vanuit alle hoeken en standen proberen, maar had in Polhoud een grote sta-in-de-weg.

Er moest een pegel van Simon Seppenwoolde aan te pas komen om de overwinning binnen te slepen. In de 72e minuut kreeg de pijlsnelle aanvaller kreeg de bal van achteruit door Niek Davina aangespeeld. Hij aarzelde niet en nam de bal vanuit de stuit vol op de slof. De bal ging buiten bereik van Polhoud hoog het doel in: 2-1.

In het restant van de wedstrijd kon VVOG geen vuist meer maken. Onder aanvoering van Niek Davina liet Excelsior’31 met intercepties en no-nonsens ingrijpen zien dat de 3 punten op De Koerbelt bleven. Dérian Reinders had na goed voorwerk van Werkhoven nog een kans op de 3-1.

Het zou een stand zijn die beter bij de wedstrijd hebben gepast. Jurjan Wouda zal er na afloop niet zo mee hebben gezeten, de overwinning was een mooi verjaardagscadeau.

Aanstaande dinsdag gaat Excelsior’31 alweer op voor de volgende wedstrijd. Om 20.00 uur begint op sportpark De Koerbelt de wedstrijd tegen ploeg in vorm, nummer 5 van de ranglijst Barendrecht.

Excelsior’31 – VVOG: 2-1 (0-1)

21. Bruce Lucke 0-1
66. Hakim Ezafzafi 1-1