Penterman matchwinner bij verdiende zege Excelsior'31 op DOVO (1-0)

Foto bij Penterman matchwinner bij verdiende zege Excelsior'31 op DOVO (1-0)

* Reactie Givan Werkhoven

* Reactie Jurjan Wouda

*Verslag van Martin Klaassen

Tegen DOVO kon Excelsior’31-trainer Jurjan Wouda centraal achterin weer beschikken over Pim ten Have. Hierdoor moest Lucas van Beek genoegen nemen met een plaats op de bank. Op de overige 10 posities stonden de spelers die twee weken geleden tegen Staphorst ook aan de aftrap stonden. De overige wisselspelers naast Van Beek waren: Allister van Merlevoort (k), Mirko Zwiers, Michel Gerritsen Mulkes, Siebe Schets en Simon Seppenwoolde.

De eerste minuten van de wedstrijd lieten zien dat dat DOVO niet naar Rijssen was gekomen om de rode loper uit te rollen. De ploeg uit Veenendaal staat in de onderste regionen en ontbeert het houvast vertrouwen om zelf het initiatief te nemen. Excelsior’31 moest dus proberen een op eigen helft teruggetrokken tegenstander te slim af te zijn.

Excelsior’31 probeerde het  zowel met combinaties rondom het strafschopgebied als voorzetten vanaf de zijkant. In de 6e minuut werd Excelsior’31 voor het eerst gevaarlijk. Op aangeven van Vincent Schmidt lukte het Givan Werkhoven in een moeilijke situatie niet om de bal tot tussen de palen te verlengen.

Het viel in de eerste helft een enkele keer samen, waardoor er voor het publiek weing viel te genieten.  In de 18e minuut kwam DOVO een keer voor het doel van Anthony van Zaltbommel. De kopbal die DOVO-spits Quincy Arends verstuurde, kon de Excelsior’31-doelman niet verontrusten.

Vermakelijk werd het daarna pas weer in de 39e minuut. Na combinatie tussen Derian Reinders en Jasper Veltkamp, werd Reinders schuin voor DOVO-doelman Jeroen Vrolijk gezet. De middenvelder kwam er nog net met een teen bij, om de bal richting het doel te sturen. Hierdoor kon Jeroen Vrolijk als winnaar uit de strijd komen.

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Excelsior’31 verlegde aanvallend wel enkele accenten. Van achteruit zorgde Niek Davina bijvoorbeeld door af en toe in te schuiven en enkele dieptepasses voor meer variatie.

Een van deze dieptepasses stond aan de basis van de verdiende openingstreffer. In de 65e minuut verzond Niek Davina een boogballetje naar Jasper Veltkamp. De bedrijvige middenvelder nam de bal mee en trok de bal voor. Via een paar benen kwam de bal bij Hielke Penterman terecht. De routinier stond met zijn rug naar het doel. Omdat omdraaien hem de bal zou kosten, koos hij instinctief voor een hakballetje. Met succes: de bal rolde over de doellijn: 1-0.

Excelsior’31 kreeg daarmee loon naar werken, DOVO incasseerde het gelaten. De ploeg van Florian Wolf kon in het vervolg van de wedstrijd zijn team niet meer in de aanvallende modus krijgen. Als DOVO nog een resultaat had willen behalen, had het in de 71e minuut toe moeten slaan. Lulinho Martins kreeg op links veel ruimte, maakte meters en nam Anthony van Zaltbommel onder vuur. De Excelsior’31-doelman keerde de inzet en stond paraat toen het moest.

De thuisploeg verzuimde in laatste 20 minuten de overwinning definitief over de streep te trekken. Sander Thomas was met een schot, dat rakelings voorlangs ging dichtbij. Daardoor had DOVO altijd nog een sprankje hoop. Anthony van Zaltbommel moest in de 86e minuut nog een keer in actie komen. Een kopbal van dichtbij had hij klemvast.

Siebe Schets had in de blessuretijd zijn invalbeurt nog glans kunnen geven. Bij een uitval werd mede-invaller Simon Seppenwoolde diep gestuurd. De jongeling had de mogelijkheid om zelf te scoren, maar gunde zijn ploeggenoot de eer. Helemaal ideaal kreeg Schets de bal niet aangespeeld. Hij hield in omdat er een tegenstander tussen dreigde te komen en schoot alsnog. De bal ging naast het doel.

Excelsior’31 kreeg in de extra tijd nog twee uitstekende  mogelijkheden. Siebe Schets gaf na een actie de bal voor. Jasper Veltkamp kwam er net niet bij. Enkele seconden later stond Veltkamp zelf aan de basis van het slotstuk van de wedstrijd. Zijn voorzet vanaf rechts kwam bij de tweede paal uit bij Simon Seppenwoolde. Laatsgenoemde kopte de bal met veel kracht op het doel. Een katachtige reflex van Jeroen Vrolijk hield voor Excelsior’31 de kers van de taart.

Excelsior’31 blijft in het kielzog van Sparta Nijkerk, FC Lisse en Sportlust’46 op een nette vierde plek. Aanstaande dinsdag kan Excelsior’31 in Woerden de krachten meten tegen de nummer 3 van de ranglijst. Het inhaalduel begint om 20:00 uur. De volgende thuiswedstrijd volgt ook alweer snel. Volgende week zaterdag komt VVOG in Rijssen op bezoek. De wedstrijd op De Koerbelt begint om 14:30 uur.

Excelsior’31 – DOVO : 1-0 (0-0)